Земята има нова „мини-луна“

Астрономи от Университета в Аризона, Съединените щати, откриха парче космическа скала, което са нарекли „мини-луна“ или CD3 2020, обикалящо около Земята, съобщи Live Science. Малкият астероид е забелязан от астрономите в Тусон, Аризона, на 15 февруари.

Минилуната е космическа скала, която се е оказала в околоземна орбита. Очаква се да обикаля планетата в продължение на няколко месеца до няколко години, преди да падне към повърхността, изгаряйки в атмосферата.

„Земята има нов временно заловен обект – възможна мини-луна, наречена 2020 CD3. В нощта на 15 февруари, колегата ми от екипа на Catalina Sky Survey Теди Прюйн и аз открихме обект от 20-та величина“, написа в Туитър един от изследователите Каспър Уеирчос.

Астрономите предположиха, че астероидът с диаметър между 1,9 и 3,5 метра е влязъл в орбитата на Земята преди около три години и може да изчезне до април. Такива обекти са известни в астрономическите кръгове като „Временно заловен обект“.

„Голяма работа е. От около 1 милион известни астероиди, това е само вторият известен астероид в орбита около Земята“, добави изследователят.

Съществуването на обекта беше официално обявено от Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз, който събира данни за наблюдението на астероиди, комети и други потенциални и реални природни спътници в Слънчевата система.

Последният космически обект, открит около орбитата на нашата планета, беше с диаметърът 0,9 метра, наречен 2006 RH120. Той обикаляше Земята в продължение на 18 месеца през 2006 и 2007 г.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Богиня Бастет идвала от Луната

Известен уфолог с шокиращи твърдения за Луната (ВИДЕО)

Експедиция Луна – „Тъмните мисии“

Истории от Средновековието, свързани с Луната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.