Зимното слънцестоене – символ на светлината и живота

Зимното слънцестоене, най-краткият ден в годината и официалният първи ден на зимата в Северното полукълбо, се отбелязва днес, 22 декември. Слънцето се премества в знак Козирог.

В ранните сутрешни часове северната част на Земята ще бъде най-отдалечена от Слънцето, а денят там ще бъде най-кратката част от годината. Зимното слънцестоене бележи началото на сезона на Козирога, който се смята за символ на упорита работа и дисциплина.

Това, което за последователите на религията е известно като раждането на „сина“, в езическата традиция е известно като раждането на „слънцето“. По време на зимното слънцестоене слънцето се връща към нарастващото си пътуване по небето, предлагайки надежда за следващите месеци, където светлината ще царува отново и ще осигури топлина и препитание под формата на нови култури и добитък.

Много древни цивилизации свързвали зимното слънцестоене с обновление, прераждане и надежда. Фактът, че дните започват да се удължават след този момент, се тълкува като символ на светлината и живота в средата на зимния мрак.

Празненствата по време на зимното слънцестоене датират от древни времена. В много древни култури зимното слънцестоене се е смятало за време на опасност и уязвимост, тъй като Слънцето е било най-слабо. Тези култури често провеждали ритуали и церемонии, за да отблъснат злите духове и да привлекат щастието. В езотеричен смисъл слънцестоенето е свързано с мистичното постигане на безсмъртие.

Слънцестоенето се управлява от Сатурн, защото Слънцето навлиза в знака на Козирога. Сатурн, който управлява знак Козирог, е богът на земеделието и затова по време на слънцестоенето се провеждали римските Сатурналии, големи празници за поклонение на бог Сатурн. Козирогът представлява вратата на боговете. Така зимното слънцестоене се свързва с божествеността в древната западна астрономия.

В скандинавската митология, отбелязвали зимното слънцестоене с фестивала Юл. На този празник древните норвежци отбелязвали възраждането на светлината и постепенното завръщане на Слънцето след дългия мрак на зимата.

По време на Юл са провеждали поредица от традиции и ритуали, чрез които отпразнували обновяването на живота и пристигането на светлината. Някои от тези традиции включвали палене на огньове, за да се предпазят от зли духове, декориране на дървета с плодове и свещи, размяна на подаръци и провеждане на големи празненства.

Един от основните елементи на празненствата на Юл е елхата, украсена със светлини и орнаменти. Това дърво символизирало връзката между земния и духовния свят и се смятало, че привлича доброжелателни духове в домовете.

Освен украсата на дърветата, фестивалът Юл включвал празненства, където храната и напитките се консумирали в изобилие, особено печено месо, бира и медовина. Тези празници се смятали за начин да се почетат боговете и да се осигури добра реколта и плодородие за следващата година.

Един от най-важните ритуали на Юл бил жертвоприношението на животни, които били принасяни на боговете като форма на благодарност и за осигуряване на добра реколта през следващата година.

По време на този празник се смятало, че боговете са по-близо до хората и че бариерите между световете на живите и мъртвите са по-тънки. Това е позволило на хората да общуват с предците си и да търсят тяхното ръководство и защита.

С течение на времето празненствата на Юл са асимилирани от християнската църква и се сливат с коледния празник. Днес, въпреки че празникът се е развил и приел различни форми, неговата същност живее в нашите коледни традиции.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.