Зрителна измама разкрива дали страдате от шизофрения

10б

Оптичните илюзии са особено притегателни, тъй като изкривяват реалността и ни карат да виждаме несъществуващи образи.

Съществува обаче една зрителна измама, позната като „кухата маска“, която се откроява по това, че не представлява никакво предизвикателство за страдащите от шизофрения, пише Independent, позовавайки се на ново изследване.

Кухата маска е илюзия, която психично здравите хора възприемат като изпъкнало лице, докато шизофрениците го виждат като вдлъбнато изображение, каквото реално е то.

Средностатистическият мозък възприема света като комбинация от два вида обработка – „долу-горе“ (това, което виждаме) и „горе-долу“ (онова, което очакваме в зависимост от личните си преживявания).

Авторите на проучването, Данай Дима от Хановерския медицински университет и Джонатън Ройсър от University College London, подлагат 16 здрави субекта и 13 пациента с шизофрения на тест с fMRI машина, която измерва мозъчната им дейност при вида на това изображение.

„Нашата мозъчна дейност ‘горе-долу’ пази спомени, например стандартни модели. Всички модели в нашата глава имат лице, което изпъква. Затова когато видим лице, разбира се, че то е изпъкнало, а не вдлъбнато“, каза Данай.

Когато здрав човек погледне изображението, връзката между процеса „горе-долу“ и визуалните зони на мозъка, отговарящи за възприятието на образа, се засилват. Силата на връзката е толкова голяма, че кара човек да приема илюзията, дори той да осъзнава нейната същност.

Шизофрениците, които са предразположени към халюцинации и заблуди, нямат подобна връзка и виждат образа какъвто е реално.

Без значение дали едно изображение изглежда сякаш се движи, уголемява или променя своя цвят, учените продължават да използват зрителните илюзии като начин за опознаване функциите на мозъка.

инфо: manager.bg

Вижте още:

Демони обладават болните от шизофрения, твърди учен

Възможностите на хората със свръхспособности

Невероятни оптични илюзии, които ще надхитрят мозъка ви

Това, което харесваме, ни изглежда по-близо

Само след една безсънна нощ се появяват симптоми на шизофрения

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.