Идат най-известните падащи звезди – Леонидите

падащи звезди

Всички, които обичат небесните зрелища, знаят, че метеорният поток Леониди е един от най-ярките и красиви звездопади през годината. Той се наблюдава всяка година през ноември.

НАСА отнася невероятно красивите Леониди към най-ярките космически явления, които могат да се видят от човека. Според предварителните данни скоростта на навлизането им в земната атмосфера ще бъде 71 км в секунда.

Леонидите се смятат за едни от най-активните и добре забележими метеори в нощното небе. Названието им идва от това, че гледани от Земята, те се образуват в съзвездието Лъв (Leo). Оттам и името им – Леониди.

Природата на ежегодните метеорни потоци като цяло е добре изучена – нашата планета, движейки се по своята орбита, пресича шлейф от космически прах и парченца лед, които изгарят в атмосферата като „звезден дъжд“.

Метеорният поток Леониди се наблюдава от 10 до 22 ноември. Той е свързан с кометата Темпъл-Тътъл (55P/Tempel-Tuttle) с период на въртене 33 години. Кометата е преминала близо до Земята за последен път през 1998 г.

Учените твърдят, че веднъж на 33 години Леонидите приличат на своеобразна метеорна лавина. Тогава метеорите валят буквално като дъжд и падат с много голяма скорост. Подобно явление обаче ще наблюдаваме чак през 2034 година.

Според астрономи това е най-знаменитият поток в историята на човечеството. Има сведения, че е наблюдаван още преди 3800 години.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

ПОТУЛЕНАТА ИСТИНА ЗА ОТКРИТИЯТА НА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.