Изключително вредно е да седите с кръстосани крака – ето защо

крака

Много хора са свикнали да кръстосват крака, докато седят на бюрото, на масата за вечеря или просто на пейка в парка. Правят го несъзнателно, но може би не са наясно колко си вредят.

Кръстосването на крака предизвиква болки в гърба.Като седите по този начин, поставяте тялото си в странична позиция, която води до извъртане на една от тазовите ви кости. Тъй като тазът е основата, която поддържа гръбнака, тази позиция упражнява излишен натиск върху гърба и врата.

Това действие също така увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. Ако вените са увредени или отслабнали, кръвта може да се задържи в тях, по този начин образувайки разширени вени.

Кръвта в краката трябва да бъде насочена към сърцето с движение, което е противоположно на гравитацията. Това е трудно, дори без да го усложнявате, като кръстосвате крака, но като седите в тази позиция, вие увеличавате съпротивлението на движението на кръвта. Като резултат, тялото ви трябва да увеличи кръвното налягане, за да върне кръвта към сърцето. Няма да усетите никакви симптоми, когато кръвното ви се повиши, но ако това се случва постоянно, увеличеното кръвно налягане може да предизвика дълготрайни здравословни проблеми.

Кръстосаните крака не само влияят на пътя на кръвта до сърцето, но и въздействат върху вените и нервите.Кръстосването на краката притиска главния нерв, който минава под коляното от външната страна на крака. Натискът може да предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, така че да не можете да повдигнете ставите си.

Експертите съветват, ако твърде много сте свикнали да кръстосвате крака, да го правите за не повече от 10 – 15 минути.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Наставления за къпане в морето отпреди 120 години

Медът е истинско злато! Ето осем от най-невероятните му ползи

Пет мита за здравето, които е време да забравим

Защо е вредно електромагнитното излъчване и как да се предпазим

Биологични загадки, които все още никой не може да обясни

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.