Изливат в океана 1 млн. т радиоактивна вода от „Фукушима“

pixabay.com

Япония планира да излее в океана над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1“, съобщи правителството, цитирано от световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея. Изливането на радиоактивната вода в океана повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия.

Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни състезания ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ „Фукушима 1“.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Виртуална разходка във Фукушима

Опасност в океана: Вода от „Фукушима“ може да увреди човешкото ДНК

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

Аварии с изпускане на радиация, за които в СССР мълчаха

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.