Изоставеното летище на Никозия – по-зловещо и от „Чернобил“ ВИДЕО

Някога летището е било модерен транспортен център на обичаната от всички туристическа дестинация Кипър

Вече 45 години международното летище в Никозия пустее. То е заприличало на сцена от филм на ужасите и достойно конкурира град Припят, изоставен заради аварията в „Чернобил“.

Някога летището е било модерен транспортен център на обичаната от всички туристическа дестинация Кипър, съобщава „Сън“.

Последният самолет, кацнал на летището, е “The Trident Sun“, който стои на пистата и днес, след последния си полет през 1974 година.

Оттогава някогашното шумно и натоварено летище е като замръзнало. Произведенията по стените избеляват, а металните части ръждясват.

Високотехнологичният терминал отваря врати през 1968 г. Красивите плажове, средновековни градове и топъл климат превръщат Кипър в любима дестинация сред летовниците. Сред тях ВИП персони като Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и модел Брижит Бардо.

Всичко това, обаче, приключва рязко през 1974 година, когато портът се озовава в центъра на въоръжен конфликт.

През юли – в пика на летния сезон, гръцките националисти свалят избрания президент на Кипър. Дни след преврата Турция нахлува в Кипър.

Няколко дни на летището царял пълен хаос. То било използвано за транспортиране на войници от Гърция, а туристите и останалите чужденци напускали панически страната.

След това летището е тежко повредено при бомбардировки.

Начертана е демилитаризирана зона и летището в Никозия се оказва точно в средата й, а това води до внезапното му изоставяне.

Последният търговски полет е осъществен от Никозия до Лондон през 1977 година след специално разрешение на ООН.

Morkadis

Самолетът на Кипърските авиолинии Trident Sun Jet, обаче, остава завинаги там. По него се виждат щети от престрелки по време на въоръжения конфликт. Двигателите му са свалени и са сложени на друга машина.

Тялото му, обаче, е оставено да гние. Както и цялото съоръжение.

След като летището в Никозия беше изоставено, властите откриха ново международно летище в Ларнака, което е основното за острова.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Топ 16 на най-древни градове в Европа

Реалност или приказка? Това градче ще ви отведе в света на магията!

Снимки разкриват как природата поглъща забранената зона около Фукушима

15 места, които изглеждат така, сякаш не са от тази планета

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.