Имунната система зависи от характера

Имунна система

Ново проучване разкрива, че личността или по-точно начинът по който обработваме емоционални житейски моменти е свързана с начина, по който имунната система предпазва човешкото тяло от болести.

Как реагираме на стрес е само една от чертите, за които знаем, че може да повлияе на здравето ни. Например, ако сте по-емоционален тип човек има вероятност да страдате от високо кръвно налягане. Връзката между стреса и здравето е добре позната, а връзката между личността и имунната система е нещо, което само последните проучвания могат да докажат.

Съществуват различни черти на човешкия характер, които наблюдаваме в различните хора, които познаваме. Психолозите изучават стабилните личностните черти, например това че сме склонни да бъдем или интровертни или екстровертни, или оптимисти или песимисти и т.н

Според експерти редица личностни изменения, включително и оптимизъм, враждебност, интровертност, екстровертност и други са свързани с имунната система и имунитета. Какво е общото между тези черти на характера и имунната система?

Отричането на негативни чувства пред себе си и околните се нарича репресия. Потискането на негативните емоции се характеризира с по-ниска активност на имунната система. Разликата между потискането и изразяването на негативни емоции се състои в това, че хората които бързо изхвърлят навън негативните чувства и продължават напред са по-здрави и неподатливи на отслабен имунитет.

Установено е, че песимизмът е свързан с по-ниска т-клетъчна реакция на имунната система, а оптимистичната перспектива към живота говори за по-добър имунитет. Същата тенденция се наблюдава при враждебност или негативна, буйна реакция. Такива личностни характеристики имат отрицателен ефект върху здравето.

Функционален стил се нарича човешката перспектива за контрол или липса на такъв върху житейските събития и ситуации. Хора, които имат вътрешен функционален стил са наясно, че когато животът им поднесе негативни събития, те имат възможност да направят нещата по-добри за себе си. Хората, които имат външен функционален стил виждат, че нещата в живота им се случват без никакъв смисъл и не могат да направят нищо, за да контролират собственото си състояние, както и средата около тях.

Екстровертите, които имат голям набор от приятели и широка социална среда се справят много по-добре със стреса и са по-устойчиви дори на най-обикновена настинка. При интровертите, които са затворени в себе си и общуват с минимален брой хора, борбата със стреса не е толкова ефективна, колкото при екстровертите.

Учените търсят отговори на това, как черти на характера могат да засегнат защитата на имунната система. Според тях: „Индивидуалните различия играят важна роля в модулирането на връзката между събития от заобикалящата среда, като стресови фактори и имунната система. Стабилни индивидуални различия могат да имат важно влияние не само върху имунитета, но и върху прогресивен, хроничен здравословен проблем като рак. Взаимовръзката между личност, имунна система и здраве е все още противоречива, особено щом става дума за рак.“

Стабилна ли е вашата личност или е възможно в ранна възраст да сте били интроверт, а с напредване на годините да сте се превърнали в екстроверт? Възможно ли е тази тенденция да важи и за песимисти и оптимисти? Ако можете да промените някои от негативните черти на характера си, може би ще бъдете в състояние и да подобрите функционирането на имунната си система.

Изборът винаги да имате положителна нагласа към живота е навик, който можете да практикувате всеки ден и да превърнете в обичаен за вас личностен стил. Същото се отнася и за сприятеляването с нови хора, което ще ви направи по-общителни отколкото сте в момента.

Друго научно изследване свързва начина, по който се справяте със самотата със здравето и имунната система. Чувствате ли се самотни докато сте сами или сте в състояние сам да бъдете най-добрия си приятел? Изследването разкрива, че гените които определят функцията на имунната клетка и функцията на кръвната клетка са различни при самотните и не-самотните хора.

Ние знаем, че стресът е убиец. Хроничният стрес е свързан с множество здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и дори удар. Стресът може да свали имунитета ви и да се разболеете от различни болести. Повече положителни емоции могат да допринесат за добрата функция на имунната система и за вашето здраве.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.