Инженери представиха проекта за проверка на „лунната конспирация“

луната

Виталий Егоров, популяризатор на Космоса и инженер от компанията „Даурия Аероспейс“, разказва в своя блог как ще изглежда първият руски микроспътник, който скоро ще се отправи към Луната да търси следите от астронавти на нейната повърхност.

През октомври миналата година блогърът и ентусиаст по усвояването на Космоса Виталий Егоров обяви началото на проект по събиране на средства за микроспътник, който да бъде изпратен на Луната за получаване на висококачествени снимки от нейната повърхност, включително и местата на кацане на експедициите от програмата „Аполо“.
Проектът привлече невероятно внимание от страна на обществеността и за по-малко от три дни Егоров и екипът му събрали повече от един милион рубли.

В средата на май се състоя среща на разработчиците на сондата, на която Егоров и неговите единомишленици утвърдили как ще изглежда спътникът, какво оборудване ще има на него и колко голям ще бъде. Сега блогърът е разказал до какви изводи са стигнали, пише РИА Новости.

„Когато обявихме началото на проекта преди половин година, имаше някои надежди да се вместим в стандарта CubeSat и маса до 50 кг, но колкото повече продължаваше работата, толкова по-ясна ставаше перспективата за нарастване във всички направления“, отбелязва Егоров.

По думите на инженера текущата версия на сондата подразбира, че неговата маса ще бъде не по-малко от 160 килограма, което го прехвърля от категорията микроспътници в категорията миниспътници. И все пак формално той все още може да се нарече микросонда, тъй като самият апарат без запасите от гориво ще тежи под 100 кг.

Подобно увеличение на размерите се обяснява с няколко неща, изяснени при проектирането на апарата. Например инженерите от „народната“ космическа мисия трябвало да увеличат дължината на телескопа за опростяване на неговата конструкция и повишена надеждност, да усилят бордовия радиокомплекс и да поставят слънчеви батерии и радиатори за захранване и охлаждане.

Освен това Егоров и екипът му все още не знаят от каква орбита ще бъде изведен спътникът на курс към сближаване с Луната, затова апаратът се нуждае от специална система резервоари за гориво.

Според инженера остава неизяснен още един ключов въпрос – какви двигатели ще се използват от сондата за полета към Луната и маневриране на нейна орбита. Както смята Егоров, въз основа на финансовите възможности на проекта, това по-скоро ще бъде „обикновен“ руски ракетен двигател, работещ на несиметричен диметилхидразин и азотна киселина.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.