Интересни факти за митичните същества и тяхното общуване с хората

В културата на всеки народ присъстват митични същества, притежаващи, както положителни, така и отрицателни качества. Някои от тях са известни в целият свят. Други са познати само на конкретна етническа група.

Ето някои от митичните същества, за които е интересно да научите повече.

ХОМУНКУЛУС

В епохата на Средновековието алхимиците са вярвали, че такова митично същество като Хомункулус /лат. Homunculus – човече/ може да се получи по изкуствен път, както петте елемента. За това е трябвало да се спазят много различни условия и задължително да се използва мандрагор. Алхимиците били уверени, че това малко човече може да предпази господаря си от беди.

ДОМАШЕН ДУХ

Това е едно от най-популярните приказни същества в славянския фолклор. Повечето хора знаят за него от приказките. И досега мнозина вярват, че домашният дух може да влияе на битието на живеещите в дома. Съгласно митовете, за да не прави зло на стопаните, той трябва да се умилостивява с различни лакомства. Но това често може да доведе до обратни последици.

НЕФИЛИМИ

Нефилимите са живели преди Потопа и за тях се споменава в Библията. Тези същества се считат за паднали ангели, които се прелъстили от красотата на земните жени и встъпили в интимни отношения с тях. Нефилимите били с много голям ръст и притежавали огромна сила и жестокост. Нападали хората и предизвиквали сериозни разрушения.

АБААСИ

В якутския фолклор тези каменни чудовища притежавали железни зъби и живеели в горските пущинаци. Колкото по-възрастни ставали, толкова повече заприличвали на деца. Отначало Абаасите се хранили с растителна храна, но после започнали да ловуват хора. Изобразявали ги с едно око, една ръка и един крак. Те нанасяли вреда на всеки човек, изпращайки му болести и нещастия.

АБРАКСАС

Тези митични същества се появяват в учението на гностиците. В зората на християнството съществували много секти, които се опитвали да създадат религия, основана на юдеизма и езичеството. Съгласно едно от ученията всичко съществуващо е родено във висшето царство на светлината, от което произлизат 365 групи духове. Главният от тях се нарича Абраксас. Изобразяват го с туловище на човек и глава на петел. Вместо крака има две извиващи се змии.

БААВАН ШИ

В шотландската митология това било кръвожадно същество. Когато човек виждал врана, превръщаща се в красиво момиче в рокля, това означавало, че пред него стои самата Бааван Ши. Злият дух ненапразно носел дълга рокля – така той криел своите еленови копита. Тези митични същества привличали към себе си мъжете и след това изпивали всичката им кръв.

Morkadis

БАКУ

В японския фолклор този безобиден дух има способност да ,,изяжда сънищата”. Хората вярвали, че ако той изяде техните лоши сънища, в бъдеще това ще им донесе успех. Но трябва да се отбележи, че митичният Баку имал способността нарочно да лишава хората от сън.

КИКИМОРА

Кикимората присъства в славянската митология като дух, който причинява много беди на хората. Кикимората може да се превръща в дете и понякога похищава деца.

БАЗИЛИСК

Това същество се среща в митологията на много народи. Изобразяват го с глава на петел, очи на жаба, крила на прилеп и тяло на дракон. С погледа си той е способен да превръща в камък всеки предмет, включително и живи същества. Смята се, че ако Базилискът види образа си в огледало, веднага ще умре. Той живее в пещери и се храни с камъни.

БАГГЕЙН

Това същество е много популярно в митовете на жителите на остров Ман. То представлява коварен талъсъм, носещ нещастия на хората. Баггейн притежава способността да се превъплъщава в този, когото пожелае. Но превръщайки се в човек, го издават стърчащите нагоре уши и конските копита.

ВОДЕН ДУХ /ВОДЕН ТАЛЪСЪМ/

Славяните вярвали, че водният дух е господар на различни извори, езера и реки. На него се подчиняват русалките и другите митични същества, живеещи във водата. Обикновено Водният дух не причинява проблеми на хората, но понякога може да завлече човек във водовъртежа.

АБНАУАЮ

Това същество се среща в митовете от Абхазия. Отличава се с огромна сила и изключителна ярост. Изобразяват го с дълга козина, остри нокти и човешки очи. Абнауаю живее в горите и хората трябва да бъдат много внимателни при среща с него, иначе ги очаква страшна смърт. Той предварително знаел имената на тези, които ще срещне.

ЦЕРБЕР

Според митовете на Древна Гърция, Цербер представлявал голям пес, живеещ в подземното царство и охраняващ входа към подземното царство. Всички починали трябвало да поднесат на Цербер подарък, за да ги пусне. Това митично същество от Преизподнята постоянно следи за това никой от живите хора да не попадне в царството на мъртвите. Един от тези, които все пак успели да проникнат там, бил Орфий.

ГРИФОН

Тези крилати чудовища изобразявали с орлова глава и туловище на лъв. Елините ги наричали ,,кучетата на Зевс”, пазещи съкровищата в страната на хиперборейците.

ГАКИ

В японския фолклор тези митични същества представляват вечно гладни демони. В гаки се превръщали хора, които по време на своя земен живот били чревоугодници. Своя глад Гаки не могат да заситят с нищо, но те никога не умират.

ВУИВР /ВУИВРА/

В митовете на Франция това същество е представено като Краля или Кралицата на змиите. То ден и нощ охранява съкровища под земята. Най-яростно Вуивр пази огнено-червен рубин. Ако някой успее да се сдобие с този скъпоценен камък, той ще стане невероятно богат.

АЯМИ

В манджурско-тунтутската култура си ги представяли като духове, които са предци на маговете. В процеса на шаманската молитва Аями се вселявали в шаманите. Също така, тези митични същества могат да приемат образа на различни животни. Понякога те похищавали човешки души и ги принуждавали да страдат.

ДЪБОВИК

Келтите вярвали, че това същество живее в дъбовете. Дъбовика предлагал на преминаващите хора различни угощения. Човек не трябвало да приема от тях храна, защото е отровна.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

11 славянски духове или чудовища, които вероятно (не) познавате

Проверете коя нечиста сила сте според зодията си

Магиите на Баба Яга 

Пордимският полтъргайст от 1989 г. остава необяснима загадка и до ден днешен

Вещиците на Лапландия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.