Интересни факти от 16 ноември

8

1869 г. официално е открит Суецкият канал. Плавателният канал в Египет пресича Суецкия провлак и свързва Средиземно море и Червено море.

1384 г. Ядвига е коронована за кралица на Полша. На 8 юни 1997 г. тя е канонизирана за светица от Католическата църква.

Ядвига Анжуйска е родена около 1373 г. като четвърта дъщеря на крал Лайош I Велики и кралица Елизабета Котроманич. След смъртта на баща си е избрана за кралица. Съгласно с Кревската уния от 1385 г. между Полша и Литва сключва брак с литовския княз Ягело. Това поставя началото на бъдещата полско-литовска държава.

1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия. С времето това название се е превърнало в евфемизъм, условно обозначаващ най-известния от историята предполагаем случай на ритуално убийство на дете, извършено в края на 1480 г. в малкото селце Ла Гуардия в околностите на Толедо, Испания. Обвинен е мнимо покръстен евреин-маран, който тайно продължава след формалното приемане на християнството да изповядва старата си вяра юдаизма.

Това е денят, както се твърди от векове, в който евреите-фанатици изпълняват специалната процедура на мъст към християните, гаврейки се с разпятието Христово в лицето на някое отвлечено 4-5-годишно християнско момче, което изтезават и убиват мъченически на кръст с трънен венец на главата.

Историята на инквизицията познава редица процеси, основани на жестокия таен обред на отмъщение на евреите към Христа и християнството. Всички тези процеси са завършвали с изгаряне на кладата на виновните и техните съучастници, както и с по-малки или по-големи репресии срещу евреите изобщо.

Първият Велик инквизитор на Испанската Света Инквизиция – Томас де Торквемада, взема за повод Светото дете от Ла Гуардия в стремежа си да свърши веднъж за винаги с евреите в бъдеща обединена Испания. За целта той се нуждае от подходящ доказан повод и точно тогава му донасят за случая в Ла Гуардия.

Направен е оглед на местопрестъплението, разпитани са и свидетели. Преките извършители на деянието – баща и син Франко са арестувани и признават всичко, което се иска от тях. Следствието по случая трае близо две години и завършва на 16 ноември 1491 г. с осъждането и изгарянето на клада на петима души извършители и съучастници.

След завършване на делото „Ла Гуардия” сред населението настава голямо брожение и пред обстойния и аргументиран доклад на Торквемада монарсите Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска подписват на 31 март 1492 г. Алхамбрайския декрет за изгонването на всички евреи от Испания. Момчето, жертва на злодеянието, е обявено от испанската църква за светец и мъченик. През 1569 г. на местопроизшествието в Ла Гуардия на детето е издигнат паметник.

Едва през 1968 г. испанското правителство на генерал Франко обявява за недействителен Алхамбрайският декрет, а на 1 април 1992 г. испанският крал Хуан Карлос I го сочи за правен акт без правна сила. Точно половин хилядолетие след едикта и откриването на Америка, кралят посещава мадридската синагога, искайки прошка за решението, взето от предшествениците му.

1869 г. официално е открит Суецкият канал. Плавателният канал в Египет пресича Суецкия провлак и свързва Средиземно море и Червено море.

Каналът бележи условната граница между Африка и Азия и на практика се явява втората връзка между Атлантическия и Индийския океан. В северния край на канала се намират градовете Порт Саид и Порт Фуад, а в южния му край са градовете Суец и Порт Тауфик.

Суецкият канал е еднолентов с места за разминаване на корабите при Балла и в Голямото горчиво езеро. Каналът няма шлюзове и водата протича свободно през него. При първоначалното му откриване каналът бил с дължина 164 км и дълбочина 8 м. След многократни разширения през 2010 г. Суецкият канал вече има дължина 193,30 км, дълбочина 24 м и ширина 205 м.

Още през 18 в. Наполеон Бонапарт пръв замисля построяването на плавателен канал. Проектът се отхвърля от френските специалисти, тъй като по тяхна експертна оценка нивото на Червено море е с 9,908 м по-високо от това на Средиземно море и е невъзможно построяването без шлюзове. Едва през 40-те години на 19 в. се провеждат нови изследвания, които успяват да докажат, че нивата на двете морета са без значение за построяването на канала.

Така през 1856 г. френският консул в Александрия Фердинанд дьо Лесепс успява да си извоюва разрешение от Мохамед Саид паша (управника на Египет и син на Мохамед Али паша) да построи канал. На него се паднала честта да организира дружество, което да събира средства, да подготвя и ръководи строежа.

Morkadis

След около 11 години неуморна работа плюс цената на хилядите, умрели от изтощение и болести египетски селяни от бедните прослойки, през 1869 г. Суецкият канал е открит официално в присъствието на множество князе и други важни европейски особи. Любопитен факт е, че Верди написва операта „Аида” именно за церемония по откриването на плавателния канал.

1893 г. основан е чешкият футболен отбор „Спарта” в Прага. Първоначално клубът е основан под името клубът „Карловске Винохради”.

Отборът е 20 пъти шампион на Чехословакия. Освен това е осем пъти носител на купата на Чехословакия и 11 пъти шампион на Чехия, 16 пъти носител на Купата на Чехия и веднъж е носител на Суперкупата на Чехия през 2010 г.

Отборът е участвал 19 пъти в Шампионската лига (КЕШ). Най-голямо постижение на клуба е второ място в полуфиналната група (3-4 място в турнира) през сезон 1991-1992 г.

1909 г. създадена е първата авиокомпания в света с подкрепата на правителството.Тя се нарича DELAG (Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft, Германско акционерно дружество по въздухоплаване). Създадена е във Франкфурт на Майн. Тя използва дирижаблите Цепелин.

1938 г. за първи път е синтезирано веществото ЛСД. По това време химикът д-р Алберт Хофман работел за фармакологичните лаборатории „Сандос” в Базел, Швейцария.

Разработван първоначално за аналептик, който да стимулира метаболизма и дихателната система, ЛСД не направил никакво впечатление на младия учен. Тестовете с животни не дали основание за продължаване на изследванията със съставката, като единствената регистрирана промяна била, че животните станали неспокойни. Случаят бива приключен, а психеделичният потенциал на ЛСД е открит пет години по-късно.

На 16 април 1943 г., когато Алберт Хофман подновява работата си по веществото, в тялото му попада миниатюрна доза. Химикът изпаднал в неспокойно и леко зашеметено състояние, което преминало в приятно, по думите му „съноподобно” състояние, изпъстрено с мощно разгръщане на въображението, което той записал в журнала си. След около два часа преживяването изгубило своя интензитет.

Три дни по късно – на 19 април, Хофман съзнателно взел 250 микрограма ЛСД. За голяма негова изненада, дозата не се оказала, както той смятал, минимална. Невероятно мощно преживяване заляло изследователя, който помолил своята асистентка да го придружи до неговия дом на няколко километра от лабораторията. Тъй като военното положение не позволявало ползването на автомобил, те тръгнали на своите велосипеди. Пътешествието, по което Хофман поел, се оказало легендарно и до ден днешен е повод на възпоменание сред много ЛСД ентусиасти, известно като Денят на колелото.

После ЛСД бързо навлиза в психиатричните клиники като обещаващо вещество за поведенчески експерименти с хора. ЛСД било смятано за психозомиметик, т.е. за вещество имитиращо психоза. ЛСД бива смятан за субстанция с голям потенциал, която може да ускори разбирането за редица психични проблеми като шизофрения, лечението на психически разстройства и стресови състояния, на алкохолизъм и други пристрастявания.

Лавинообразното нарастване на влиянието на ЛСД сред радикализиращите се младежи на Запад и тяхната все по-нарастваща политическа активност против установения политически и културен ред води до забраната от 1965 г. в САЩ и 1966 г. в Обединеното кралство.

1940 г. Хитлеристка Германия създава Варшавското гето в окупираната от нея Полша. Лагерът е най-големият от този вид, построяван от нацистите.

Гетото е построено в центъра на града. То е организирано върху терен от 3 кв.км, изолиран със стени от останалата градска част, заселен преди войната в по-голямата си част от евреи (т.нар. северен квартал). В него са депортирани евреите от Варшава и от няколко полски провинции под диктатурата на нацистите. Служи най-вече като събирателен лагер за евреите, препращани в концентрационния лагер Треблинка.

През април 1943 г. във Варшавското гето започва въстание. То е опит за въоръжено спиране на предприетото от германците ликвидиране на гетото и депортиране на обитателите му в концлагерите. На 16 май 1943 г. нацистите взривяват Голямата синагога на ул. „Тломацке” и този акт слага края на въстанието. След това цялото гето заедно с последните му обитатели е подпалено от хитлеристите.

1945 г. учредена е световната организация за култура и образование ЮНЕСКО.Организацията е създадена в Париж с идеята да се насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. България се присъединява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 г.

Уставът е приет на Лондонската конференция през ноември 1945 г. и влиза в сила на 4 ноември 1946 г., след подписването му от 20 държави – Великобритания, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Република Южна Африка, Австралия, Индия, Мексико, Франция, Доминиканска република, Турция, Египет, Норвегия, Канада, Китай, Дания, САЩ, Чехословакия, Бразилия, Ливан и Гърция. В момента членове на организацията са 193 държави.

Предшественик на ЮНЕСКО е Международната комисия за интелектуално сътрудничество, учредена през 1921 г. в рамките на предшественика на ООН – Общността на нациите. В комисията са участвали известни личности като Алберт Айнщайн, Мария Кюри, Анри Бергсон, Томас Ман и Бела Барток.

1945 г. официално е обявено откриването на новите тежки метали америций и кюрий.

Америцият е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент от група актиниди, 95-ят елемент от Менделеевата таблица. Елементът е получен в металургичната лаборатория на Университета в Чикаго. Наречен е на Америка.

Кюрият е химичен елемент с атомен номер 96 и принадлежащ към групата на актинидите. Открит е от Глен Сиборг през 1944 г. Името му идва от Пиер Кюри и Мария Кюри.

Самият Глен Теодор Сиборг е носител на Нобелова награда за химия от 1951 г. „за откритието в химията на трансурановите елементи”, допринесъл още и с откриването и изолирането на десет нови елемента. Заедно с Едуин Макмилън синтезира плутоний (1940-1941 г), заедно с други учени са открили берклий (1949), калифорний (1950), айнщайний (1952), фермий (1953), менделеевий (1955).

1965 г. СССР изстрелва космическия апарат „Венера 3” към Венера. Оборудван бил с радиокомуникационна система, множество инструменти за събиране на различни данни и слънчеви панели. Автоматичният апарат е изстрелян в 4.16 ч. (по Гринуич). Основната цел на мисията била сблъсък с повърхността на планетата.

На 26 декември 1965 г. е извършена корекция на траекторията. Тогава станцията е на разстояние около 13 млн. км от Земята.

На 1 март 1966 г. апаратът се разбива на място от повърхността на Венера, като става първият космически апарат достигнал повърхността на друга планета от Слънчевата система. За съжаление преди сблъсъка с Венера настъпва повреда и не са предадени измервания преди навлизането в атмосферата й.

1970 г. след държавен преврат в Сирия държавата поема Хафез ал-Асад. Той остава на поста до 2000 г.

След това е наследен на поста от сина си Башар ал-Асад, лидер на партия Баас. До своята смърт Хафез систематично подготвя Башар за участието му във властта. Плавното преминаване се извършва на три етапа. Първоначално Башар набавя подкрепа от военния и полицейски апарат. След това неговият положителен образ е представен на широката публика. За финал той е запознат в детайли с всички механизми за управление на държавата.

1988 г. Беназир Бхуто е избрана за министър-председател на Пакистан. Тя  става и първата жена на такъв пост в ислямския свят.

Бхуто застава начело на Пакистанската народна партия след смъртта на баща си Бензаир и решава да насочи усилията си за възстановяване на демокрацията в страната. Бхуто нееднократно е поставяна под домашен арест и едва през 1984 г. й се разрешава да напусне Пакистан.

Като емигрант във Великобритания Бхуто продължава да ръководи Пакистанската народна партия – Либерална партия, стремяща се към демократични промени в Пакистан. През 1986 г. военното положение в Пакистан е прекратено и Беназир Бхуто се завръща в страната, където е посрещната от хиляди нейни привърженици. Веднага застава начело на масови протести и кампании на гражданско неподчинение против режима на генерал Зия Ул-Хак и за провеждане на национални избори.

Диктатурата на генерал Зия Ул-Хак приключва, след като загива през август 1988 г. в самолетна катастрофа – три месеца, след като заявява, че ще се проведат избори в страната. На първите свободни парламентарни избори, проведени през ноември 1988 г., Пакистанската народна партия печели убедително и Бхуто става първата жена министър-председател в ислямска държава.

През 1990 г. обаче президентът Гулам Ишак Кхан освобождава правителството й, обвинявайки го в корупция, злоупотреба с власт и непотизъм, и насрочва нови избори. След разпускането на нейното правителство мъжът й е арестуван и изпратен в затвор за две години по различни обвинения.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.