”Ирма” сътвори рядък природен феномен-изсмука водата от плажовете на Бахамите

5

Рядък феномен, предизвикан от урагана „Ирма“, изсмуква водата от плажове на Бахамите, пише „Дейли мейл“.

Изданието пише за появили се снимки и видеа в социалните мрежи, които показват отдръпване на океана а Бахамите след преминаването на „Ирма“.

„Вашингтон пост“ обяснява, че явлението е познато на теория, но вероятността да можеш да го наблюдаваш е изключително малка. Очаква се водите на океана да се върнат в предишната си форма в неделя следобед.

Прогнозната траектория на урагана „Ирма“ се измества на запад, съобщи Американският Национален център за ураганите.

6

Изменението е само от няколко километра, но въпреки това е от съществено значение. Така епицентърът на урагана ще остане близо до бреговете на Флорида, насочвайки се да удари Сейнт Питърсбърг, а не Маями или Тампа.

В неделя сутрин (ранния следобед наше време) „Ирма“ връхлетя южната част на Флорида, като ураганът се усили отново до 4-а степен..

„Флорида очаква най-лошото“, е водещото заглавие на Си Ен Ен.

Подобно на Тампа, Сейнт Питърсбърг от близо век не е бил удрян пряко от голям ураган. При такава траектория следващото населено място подред след този град ще е Клиъруотър, а после бурята ще се насочи окончателно на северозапад, към Окала.

Във връзка с преминаването на урагана „Ирма“ през Централна и Северна Америка, българското Министерство на външните работи мобилизира всички свои ресурси за координация и съдействие на българските граждани в региона, съобщиха от министерството.

7

Открити са горещи линии за подаване на сигнали за наши сънародници в беда. До момента нямаме данни за пострадали български граждани или такива в ситуация на непосредствена опасност.

Призоваваме всички български граждани на територията на щата Флорида да пристъпят незабавно към евакуация и да изпълняват разпорежданията на местните власти включително заповедите за вечерен час в различните окръзи на щата, заявиха от МВнР.

Заради нарушените комуникации и липсата на телефонни връзки българското посолство във Вашингтон призовава близките на българските граждани, които не могат да се свържат с тях, да проявят търпение. Към посолството на Република България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 202-387-5770.

Morkadis

Сигнали за бедстващи граждани на Карибите може да подавате на следните телефони:

Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен): +31 657448073
Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90
Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49

Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).

В Централното управление на МВнР дирекция „Ситуационен център“ поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56.

Към момента властите в американския щат Флорида призоваха общо почти 7 милиона души да се евакуират.

Първонаално бе издадено нареждане за задължителна и за доброволна евакуация, отнасящи се до 6,3 млн. души. Броят обаче нарасна след като стана ясно, че прогнозираната траектория на „Ирма“ се променя.

Размерите и посоката на бурята накараха властите да наредят евакуации и по двете крайбрежия на Флорида, включително в някои от най-големите населени места в щата. Флорида е третият по население американски щат с 21 млн. жители.

Над 50 000 души потърсиха убежище в училища, общински сгради и църкви. Федералните власти на САЩ също са разкрили убежища – който няма къде да отиде, отива натам, а други са по хотели или при роднини.

В източната част на щата Джорджия бяха призовани да се евакуират 540 000 души.

В Южна Каролина беше издадена заповед за задължителна евакуация за осем острова. Най-голям от тях по население е Хилтън Хед с около 40 000 жители.

Очаква се ураганът да връхлети Флорида в ранните часове на неделния ден местно време. При преминаването му над Куба максималната скорост на ветровете му беше 125 км/ч.

Над 170 000 домове и стопански обекти във Флорида са останали без електричество в резултат на приближаването на урагана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова всички, оказали се по траекторията на Ирма, „да се махнат от пътя“ на урагана и да не се тревожат за имуществото си.

Източник: БТА, БГНЕС

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.