Истински исторически факти, звучащи като измислени

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

Хилядолетната човешка история отдавна е доказала, че хората са способни на невъобразима глупост и безумия, породени по най-различни причини – като се започне от безпросветност, премине се през бурните страсти и емоции и се стигне до жестокостта, произтичаща от животинските ни корени.

Много са фактите в историята, които, чути днес, звучат като родени в главата на психотичен холивудски сценарист. Тъжното е, че те са истински, макар и често пренебрегвани от учебниците по история. Ето и най-бруталните от тях, които могат да ви накарат да се радвате, че сте се родили в настоящето.

През 17-ти век османският султан Ибрахим нарежда да бъдат удавени всичките му 280 наложници поради факта, че една от тях преспала с друг мъж.

Всеки знае, че през Средновековието много мъже, но главно жени били изгорени като вещици. Според последни антропологични проучвания бройката им е ужасяваща. Данните казват, че повече от 3 милиона загинали на кладите.

Генерал Санта Анна е един от героите на Мексико. Малко са хората обаче, които знаят, че той организирал приживе сложно държавно погребение на ампутирания си крак, на което била задължена да присъства цялата мексиканска армия и повечето държавни мъже на страната.

До началото на ХХ век зъбните протези се правели от зъби, взети от убити на бойното поле войници.

Днес във всеки град и село могат да се видят котки, крачещи смело по улиците. През 13 век обаче почти цялата котешка популация в Европа била изтребена, след като папа Григорий ІХ асоциира котките с поклонението към Дявола. Тази внезапна липса на котки довела до свръх популация на плъхове и появата на унищожителни болести. Най-смъртоносната от тях била Бубонната чума, която се появила малко след котешкия холокост и отнела живота на повече от 100 милиона европейци.

И отново папа, но този път Инокентий III, организирал поход срещу мюсюлманите, за да освободи Светите земи. Той изпратил обаче не войници, а 30 хиляди деца в така наречения Детски кръстоносен поход. Духовенството било убедено, че Бог ще позволи на децата да върнат Йерусалим без инцидент, но повечето загинали по пътя или били продадени в робство.

В Древен Египет слугите били помазвани с мед, за да привличат мухите далеч от фараона.

Римляните използвали човешка урина като вода за уста.

През 1788 г. австрийската армия се е нападнала сама и е загубила 10 000 души.

Преди да стане папа, Пий II написал популярна еротична книга – Приказката на двамата любовници.

Хората са били погребани живи толкова често през 19 век, че изобретателите са патентовали ковчези за безопасност със специално вградена тръба, показваща се над земята, чрез която погребаните можели да предупредят, че са живи.

В Средновековието обвиняемите често са били изправяни пред специфичен вид изпитание, което трябвало да докаже тяхната невинност. Те били карани да сложат ръката си в кипяща вода. Ако ръката им се оказала след това невредима, се вярвало, че Бог ги е защитил и те не са виновни.

Morkadis

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Александър Ладжов 7 години ago
  2. Любомир Николов 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.