Какво точно са обсесиите

Обсесиите са мисли, образи или идеи, които не изчезват; са нежелани и причиняват особен дистрес.
Всеки човек има странни, необичайни или дори смущаващи мисли, които се появяват от време на време. Повечето хора минават през ежедневните си рутини, без да им отдават особена мисъл, но ако имате обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), рутините могат да станат едновременно изтощителни и дистресиращи.

Какво са обсесиите

Има много различни видове обсесии или мании, включително:

  • постоянно се тревожите, че ще се заразите със смъртоносна болест и/или че ще замърсите другите с вашите микроби
  • страхувате се от замърсяване с токсини от околната среда като олово или радиоактивност
  • изпитвате интензивен страх, че нещо ужасно ще се случи на любим човек
  • усещате дълбоко притеснение, че ще направите нещо изключително смущаващо, като да крещите мръсотии на погребение
  • вярвате, че може да ударите някого с колата си или да нараните някого несъзнателно
  • имате агресивни или смущаващи мисли, като например да убиете партньора или детето си
  • в ума ви се появяват смущаващи сексуални и/или религиозни образи, които могат да включват сексуално насилие или неподходящи сексуални действия
  • изпитвате силна нужда да пренареждате нещата „правилно“
  • изпитвате страх от увреждане на неодушевени предмети

Обсесиите не са просто притеснения около ежедневните проблеми; те често се усещат невъзможни за контрол, въпреки че можете да разпознаете тяхната ирационалност. Често обсесиите са толкова изтощителни, че изпитвате затруднения да работите или да поддържате лични взаимоотношения. Те могат да причиняват такъв дистрес, че това да ви кара да се опитвате да се отървете от тях чрез други мисли или действия, като компулсии.

Какво са компулсиите

Компулсиите са поведения, които трябва да преповтаряте отново и отново, за да облекчите тревожността. Те често са свързани с обсесии. Например, ако сте обсесивни за това, че може да се заразите с нещо, може да се чувствате принудени да си миете ръцете или да използвате дезинфектант за ръце многократно. Най-честите компулсии включват почистване, броене, проверка, уверяване и осигуряване на ред и симетрия. Както при обсесиите, хората с ОКР обикновено (но не винаги) имат представа за ирационалността на своите компулсии.

Обсесии и потискане на мислите

Като се има предвид, че маниите са в основата на ОКР, се предполага, че потискането на мисълта може да играе роля в причиняването на някои от симптомите на разстройството. Хората с ОКР често реагират прекомерно на опасните мисли в опита да ги отблъснат, което само ги влошава. Разбира се, това води до повече потискане на мисълта, което води до по-тревожни мисли, образувайки порочен цикъл.

Например, като част от проучване, страдащи от ОКР са помолени да потискат своите тревожни мисли в продължение на няколко дни, като им позволяват да имат тези мисли в други дни. В края на всеки ден те са помолени да запишат броя на натрапчивите мисли, които са преживели, в дневника. Не е изненадващо, че хората с ОКР регистрират два пъти повече натрапчиви мисли в дните, в които се опитват да ги потиснат, отколкото в дните, в които позволяват на мислите си да се движат свободно.

Обсесии и разстройства в обсесивно-компулсивния спектър

Съществуват редица други разстройства, които технически не отговарят на DSM диагностичните критерии за ОКР, но имат много сходни симптоми и попадат в така наречения ОКР спектър. Този спектър улавя различни групи симптоми, напомнящи (но не точно същите) тези на ОКР. Често (но не винаги) единствената разлика между ОКР и дадено разстройство в спектъра на ОКР е специфичният фокус на обсесиите и/или компулсиите.

Например, телесното дисморфично разстройство (ТДР) е форма на психично заболяване, при което лицето има натрапчиви мисли за лека аномалия или въображаем дефект във външния си вид. Подобно ОКР ТДР включва повтарящи се проверки; разликата между тях обаче е, че хората с ОКР обикновено не се фокусират върху начина, по който изглеждат.

инфо: psychology.framar.bg

Вижте още:

10 спорни психични болести

Гении с психични проблеми, които промениха света

Защо умните хора са по-предразположени към психични заболявания

10 знаменитости, които разкриват психичните си заболявания, за да вдъхнат смелост на другите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.