Как възникват суеверията

суеверие

Всички сме чували за това колко е важно спазването на определени ритуали и за поличбите, които носят някакви случки. Как обаче са възникнали те? Оказва се, че повечето са много стари и почиват върху интересни легенди.

 

1. Да разпънеш чадър в стая

 

Чували сме, че не е хубаво да разпъваме чадър в затворено помещение и трябва да го правим само навън. Това суеверие най-вероятно е възникнало по време на Викторианската епоха в Англия. Там първите сгъваеми чадъри не били с чак толкова здрави механизми и често се случвало да се разтворят спонтанно, без някой да ги пипа или от съвсем леко докосване. Чадърите били обемни и сравнително тежки и при неочакваното разпъване в малка стая не само, че стряскали хората, но и ги наранявали или счупвали предметите наоколо.

 

2. Да счупиш огледало

 

Древните гърци гадаели с помощта на огледало и вода и предсказвали бъдещето спрямо отражението, което видят. Потапяли огледалото във вода и карали болен човек да се наведе и да се погледне в него. Било лоша поличба да се види изкривеното отражение в тях. Ако ликът бил изопачен, това значело, че скоро ще настъпи смърт. В Древен Рим пък вярвали, че животът на човек се обновява и подменя на всеки седем години. Ако човек счупи огледало, това означавало, че той чупи и образа си и ще се възстанови чак след 7 години. Съществуват поверия, че оглеждането в огледало всъщност краде душата, тоест, ако огледалото се счупи – чупи се и душата.

 

3. Черна котка да ти пресече пътя

 

Това е едно от най-разпространените суеверия. За него има много теории. Една от тях води началото си от Англия. Котката на краля Чарлз била черна. Умряла точно един ден преди той да влезе в затвора, и затова хората сметнали, че тя му е донесла това нещастие със смъртта си. През Средновековието в Европа пък свързвали черните котки с вещиците и се страхували много от тях. Набеждаваните за вещици притежавали черни котки и хората смятали, че животните им помагат да правят черни магии. Според някои легенди, в Шотландия живее голямо стадо от диви котки, наречени котки елфи, които били маскирани вещици. По време на прословутите гонения на вещици през 1692 г. в Салем, Масачузетс, САЩ, много жени са били държани в затвор, а някои осъдени на смърт заради вещерство. Смятало се, че нощем те се превръщат в черни котки.
Интересното е, че преди това се е смятало, че всички котки носят голям късмет. Те били най-любимото и почитано животно за древните египтяни, дори били свещен символ.

 

Morkadis

4. Подкова за късмет

 

Хората все пак е трябвало да имат някакво оръжие срещу вещиците. През Средновековието се появило вярването, че вещиците се страхуват от коне и съответно от всякакви конски атрибути. Понеже не всички могат да имат коне, някои хора започнали да слагат конски подкови на вратите си, за да плашат вещиците и злите магьосници. Така злите сили не можели да влязат в дома и заклинанията да достигнат до хората. Някои твърдят, че подковата трябва да е желязна, защото желязото прогонвало вещиците. Други казват, че подковата има подобна форма с тази на символа на египетската богиня на плодородието Изида. Турците виждат в нея полумесец и затова смятат, че тя носи късмет.

 

5. Падаща звезда сбъдва мечти

 

И до ден днешен много хора търсят информация кога ще има звездопад и освобождават вечерите си или нощите си, за да отидат извън града и да го гледат. И не само защото е красиво, а защото е магическо – всички сме чували, че когато видим падаща звезда, трябва да си пожелаем нещо и то със сигурност ще се сбъдне. Още през втори век египетският географ и астроном Птолемей предположил, че звездите падат на Земята, защото боговете са обърнали погледа си към хората и искат да насочат вниманието им към небесата. Ако в този момент успееш да реагираш и да си пожелаеш нещо, желанието ти ще достигне директно до ушите на боговете и те ще го изпълнят.

 

6. Да намериш четирилистна детелина

 

Истински късмет е да намериш четирилистна детелина, когато си на разходка сред природата. Но защо? Коренът на това поверие идва от Ирландия. Излиза, че дори детелината да е с три листа, пак ще ви донесе щастие. В ирландската култура трилистната детелина е символ на Светата Троица. Свети Патрик си е служил с това растение, за да обясни на неверниците идеята за триединството – така, както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ може да има три лица. Листата символизирали Отца, Сина и Светия Дух. Детелината става национална емблема на Ирландия и традиционен символ за Деня на Свети Патрик – 17 март. Много хора се закичвали с това растение, за да държат настрана дяволите и злите духове. Когато е открита четирилистната детелина, хората повярвали, че четвъртото листо всъщност е символ на Божията милост, затова и четирилистната детелина е още по-късметлийска.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.