Как да подобрим паметта си петорно за 45 минути

мозък

Звучи почти невероятно, че за 45 минути човек може значително да подобри паметта си, а още по-невероятно е, че за целта не си изисква никакво усилие – достатъчна е една обикновена кратка дрямка, доказва изследване. То доказва, че хората помнят пет пъти по-добре, след като подремнат за по-малко от час.

Новата информация обикновено бързо се изличава от паметта, тъй като непрекъснато забравяме. Но участниците в изследването, които са подремнали между 45 и 60 минути, са забравили много по-малко в сравнение с тези, които са останали будни.

„Контролната група, която гледа DVD-та, докато другата група спи, се справи значително по-зле при припомнянето на двойки думи – обяснява ръководителят на изследването, професор Алекс Меклингер. – Дори кратък сън с продължителност между 45 и 60 минути предизвиква петорно подобрение при припомнянето на информация.“

Учените са изследвали и как сънят подобрява паметта в мозъчния участък, известен като хипокамп. Това е мястото, където новата информация се прехвърля в дългосрочната памет.

При електоенцефалограма те са наблюдавали един опреден тип мозъчна активност по време на сън, при който се смята, че определен тип информация се консолидира и запазва.

„Една кратка дрямка в офиса или в училище е достатъчна значително да подобри успеха при учене – смята Меклингер. Във всяка учебна среда е добре да се имат предвид положителните ефекти от съня“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Да подобрим паметта си: насоки и упражнения

Паметта на жените е по-организирана от тази на мъжете

Какво прави интернет с паметта ни

Мръсното подсъзнание помага на паметта ви

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.