Как тялото ни подсказва, че сме стресирани

стрес

Ако имате бели точки по ноктите, нередовен стомах или кървящи венци, но не знаете каква е причината за появата на тези неразположения, ново изследване може да ви е от полза. Оказва се, че това са признаци, чрез които тялото ни подсказва, че е под стрес, пише на своите страници вестник „Дейли мейл“.

Шарлот Уотс, която е хранителен експерт, обяснява, че стресът много бързо изсмуква хранителните вещества от тялото, а след това организмът дава сигнал, че има някакъв проблем. Когато сме под стрес, изразходваме много по-бързо хранителните вещества, защото цялото ни тяло започва да работи много по-усилено и на по-висока скорост, обяснява Уотс.

Някои симптоми, които често свързваме с липса на витамини или минерали, могат да говорят за хроничен стрес, пише още в изследването. Хранителният експерт посочва някои от знаците, които съвсем ясно показват, че сме под стрес:

В случай, че ъгълчетата на устните са цепнати – това на първо място говори за липса на витамин В6. Всички витамини, които са от група В, са изключително важни и необходими на нервната система. Те ни помагат да черпим енергия от мазнините, протеините и въглехидратите, които изяждаме.

Изразходваме ги много бързо по време на стрес – В6 е важен витамин и за производството на допамин и серотонин, а тези хормони, както е добре известно, регулират настроението. Подходящи храни за доставяне на този витамин са морковите, грах,спанак, пълнозърнести храни и др.

Белите точки по ноктите са признак за недостатъчно цинк в организма – повечето хора смятат, че се появяват заради липса на калций, но всъщност цинкът е за тези петънца.

Цинкът е важен за развитието на организма, за поддържането на имунната система. Цинкът може да бъде добавен към организма с помощта на ръжено брашно и различни ядки.

Запекът, който е последван от диария, означава липса на магнезий в тялото. Магнезият се съдържа в костите и мускулите и при стрес (или консумация на много захар), изразходваме голямо количество от него.

Минералът е свързан със способността да успокояваме мозъка и мускулите след някакъв стрес, а ниските му нива често се свързват със симптоми като усещане са безпокойство, раздразнителност и др.

Мускулите, които се намират в храносмилателния тракт, също разчитат на магнезия и липсата му може да бъде причина за постоянното редуване на запек и диария. Може да си набавим достатъчно количество магнезий, като наблягаме повече на следните храни –тъмнозелените зеленчуци, сладки картофи, ядки, леща, елда и др.

Кървенето на венците е признак за малко витамин С в тялото – той е антиоксидант, който е изключително необходим на организма. Витаминът подпомага производството на хормони против стрес и е изключително необходим за произвеждането на колаген.

Възможно е кървенето на венците да е причинено от спад на имунитета и на стрес. Витамин С се съдържа във всички цитрусови плодове, зелените зеленчуци, авокадото, ягодите, доматите и пр.

инфо: ezine.bg

Вижте още:

КАК ДА ПОБЕДИМ СТРЕСА ЗА СЕКУНДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.