Как Фернандо Магелан обиколи Земята

компас

Днес Земята изглежда все по-малка с всеки изминал ден, но някога светът е бил необятен, непознат и изпълнен с чудеса и ужаси. Точно и затова подвигът на Фернандо Магелан да обиколи земното кълбо може и да не изглежда толкова голям в днешните условия, но за съвременниците му той е бил нещо нечувано дотогава.

Великият мореплавател е роден в град Порто, Португалия през 1480 година, в началото на ерата на така наречените Велики географски открития. Младият Магелан е запленен от грандиозните открития на сънародниците си. По време на службата си в Морския департамент на португалското кралско семейство се вдъхновява да поеме пътешествието, което щяло да превърне името му в безсмъртно, а Земята да направи малко по-малка.

Конфликт с краля на Португалия направил Магелан поданик на испанския двор. Именно под флага на Испания той обиколил света. Така на 20.09.1519 г. флотилията на адмирал Магелан в състав от 5 кораба излязла от испанското пристанище Санлукар де Барамеда. Корабите, участвали във флотилията на Магелан, са флагманът Тринидад, Сан Антонио, Консепсион, Виктория и Сантяго.

Първата спирка на Магелан били Канарските острови, които били вече познати на европейците. След това корабите продължили до Бразилия, в Южна Америка. Пътешествието продължило на юг покрай американския материк, за да достигне южните части на Патагония.

По време на разузнаваща експедиция един от корабите – Сантяго, се разбил, а Сан Антонио обърнал обратно към Испания. На 24 август намалялата флотилия на Магелан отплавала. След неуморно плаване скоро Магелан открил пролива, който търсел – днешния Магеланов проток, кръстен на мореплавателя.

Преминаването му било трудно и опасно, но след това Магелан видял необятните води на Тихия океан. Пътуването продължило, но ставало все по-трудно. Липсвала храна и прясна вода. Екипажите страдали от скорбут. Това продължило, докато мореплавателите не стигнали до Марианските острови.

Посрещнати добре от местното население, Магелан и хората му продължили с идеята, че ще срещат добре настроени туземци и на другите посещавани от тях земи. Така те стигнали до Филипините. Запасите били попълнени, а Магелан започнал да покръства островитяните. За съжаление, пренебрегвайки всички съвети, Магелан се включил в борбата между туземците и това му струвало живота.

С неговата смърт експедицията изгубила своя водач. Консепсион бил изоставен, а Тринидад и Виктория прекарали няколко месеца в Молукските острови. В крайна сметка на 6 септември след пътуване, изпълнено с много трудности и лишения, Виктория достигнала испанските брегове.

Цената на това откритие обаче била огромна. Четири от петте кораба били изгубени, а от над 230-мата души, отплавали от Испания, се завърнали едва 18.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ХОРАТА ЗАСЕЛИЛИ ЗЕМЯТА ЗАРАДИ МЪСТ И ПРЕДАТЕЛСТВО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.