Как ще направим първи контакт с извънземни?

Преди петнайсет години екипажът на американски реактивен изтребител направи първи контакт с това, което някои смятат за извънземен живот.

Това, с което всъщност екипажът на изтребителя се свързва, най-вероятно е бил някакъв вид високотехнологичен дрон.

Все пак първият контакт вероятно е все по-близо, казват учени пред изданието The Daily Beast. Може да стане и утре. Може да е и след десетилетие, а може да е много, много по-далеч в бъдещето. За човешката цивилизация тази среща може да промени всичко. Но може и да не промени нищо.

Учените от десетилетия внимателно проучват космическото пространство, търсейки сигнали, артефакти, биологични маркери или други доказателства, че животът съществува и извън Земята.

Някои търсят микробния живот – доказателство, че еволюцията е в ход на други планети и би могла да произведе или вече е произвела интелигентен живот. Други слушат сигнали идващи от космоса, вероятно предизвикани от напреднали цивилизации.

Търсенето е мотивирано отчасти от проста математика. Нашата галактика сама включва не по-малко от четири милиарда планети, които са подобни на Земята. Да вярваме, че нещо, което можем да класифицираме като „живот“, може да се развива само на нашата планета, е високомерие, обясняват те.

Може да е само въпрос на време, преди телескоп, радиоапарат или космическа сонда – или, далеч по-малко вероятно, боен самолет – да се натъкне на извънземни същества.

За да е ясно, Дейвид Фравър и Джим Слейт не са търсили малки зелени човечета през 2004 г. Те са били на рутинна тренировъчна мисия на 100 мили от брега на Южна Калифорния в пилотската кабина на техния изтребител F / A-18F.

Радиолокационен оператор на близкия военен кораб на ВМС е насочвал Фравър и Слейт, да изследват мистериозния обект, появил се на екраните на кораба.

Сензорите показвали, че неидентифицираният летящ обект се движи надолу към океана от високата надморска височина от 80 000 фута, като за кратко „увисва“ на 20 000 фута, след което се спуска до височината на вълните. След като Фравър и Слейт се приближават до възможност за визуален контакт с НЛО, те били стреснати от видяното.

„Изглеждаше като някакъв вид самолет. Овална форма. Дълъг около 40 фута. Той се извисяваше над водата, като разпиляваше вълни и пяна“. Фравър насочва F / A-18 директно към обекта. „Внезапно НЛО скочи, казва Фравър пред New York Times, ускори се като нещо, което никога не съм виждал.“

„Всичко беше много странно. Нямам представа какво видях. Обектът нямаше турбини, крила или ротори и изпреварваше нашите F-18 “.

Военноморските пилоти поне при два други случая през последните години са имали подобни преживявания с НЛО. Видеоклипове от кабините на срещите събират милиони гледания в социалните медии. На фона на интерес от възможни извънземни посетители се появи новина, че трио от мощни американски сенатори от години насочват десетки милиони долари във военен офис, който разследва наблюденията на НЛО.

ВМС отказват да спекулират какви точно могат да бъдат обектите. Много експерти смятат, че това са случайни електронни проблясъци на сензорни екрани или просто нечии високотехнологични дронове.

Morkadis

Военните със сигурност дори не намекват, че са били извънземни космически кораби. За да избегне твърда позиция по отношение на летящите чинии, ВМС предпочитат да използват термина „Неидентифицирани въздушни явления“, за да опишат това, което всички други наричат НЛО.

Учените, които говорят пред Daily Beast, не се вълнуват особено при споменаването на мистериозните летящи обекти на ВМС. В съзнанието им малките зелени човечета вероятно не пресичат огромно галактическо разстояние, само за полетят над Сан Диего и да се подиграват на пилотите на изтребители от ВМС.

„Мисля, че не сме особено интересни за друга цивилизация, която да ни посети“, казва Ави Льоб, харвардски физик пред „Daily Beast“. „Причината е, че не сме толкова интелигентни. Отворете вестника всеки ден и осъзнавате колко сме неинтелигентни. „

„За нас е много по-вероятно да открием следи от други цивилизации отдалечено, от разстояние“, добавя Льоб. „Бихме видели подписи от тях в космоса, или бихме хванали сигнал, който те изпращят, или бихме открили или видели доказателства за технологично оборудване, което ни превъзхожда, или бихме открили повърхността на планета, която е модифицирана по начин, който предполага интелигентна, технологична цивилизация“.

Базираният в Калифорния институт за „търсене на извънземен разум“ или SETI, очаква, че ще намерим извънземни, като прихванем някое от техните радиопредавания или лазерно базирани комуникационни сигнали.

През 120-те години, откакто пионерът за безжични връзки Никола Тесла за първи път чува това, което смята, че може да е извънземно радио предаване, учените все още не са регистрирали сигнал, който е безспорно доказателство за извънземен живот. Сигналът на Тесла се оказа, че няма нищо общо с извънземните.

Но учените продължават да търсят. Институтът SETI с огромните си радиотелескопи е в процес на изследване на милион звезди и слуша отблизо за извънземни предавания. „Бих заложил на SETI“, заяви Дъглас Вакоч, който ръководи изследователската организация METI International в Сан Франциско, пред The Daily Beast. METI означава „Съобщения за извънземен разум“.

Новите методи за изследване на космоса скоро могат да надминат методите на SETI като най-доброто средство на човечеството за намиране на извънземен живот. Използвайки сонди и роботизирани роувъри, НАСА и други космически агенции тепърва започват да търсят под повърхността на Марс и Луната доказателства за живота на микроби там.

Ако има микроби, тогава се случва еволюцията. И от собствен опит знаем, че еволюцията може да доведе до интелигентен живот, каквото и да означава това. Намерете няколко микроба на няколко други планети и възможностите започват да се разклоняват почти безкрайно.

„Няма по същество място във Вселената, което да изключва съществуващия живот“, заявява Мартин Доминик, астроном от Университета Сейнт Андрюс в Шотландия, пред The Daily Beast.

Нашето търсене на микробен живот е на път да се ускори. През 2021 г. НАСА планира да включи новия си космически телескоп Джеймс Уеб. „Едно от основните приложения на космическия телескоп на Джеймс Уеб ще бъде да изследва атмосферата на различни екзопланети, за да търси градивните елементи на живота другаде във Вселената“, заявяват от НАСА.

Междувременно Европейската космическа агенция – ESA, определи датата за стартиране през 2028 г. за своя Атмосферен дистанционно-чувствителен инфрачервен голям телескоп, който ще сканира далечни планети. Заедно, Джеймс Уеб от НАСА и ARIEL на ESA представляват разузнавателно усилие, което надвишава потенциала на SETI, казва Вакоч.

Ако направим първи контакт преди 2028 г., вероятно ще бъде по радиото, обяснява Вакоч. След 2028 г. е по-вероятно да открием живот в атмосферата на собствената си родна планета.

На разговор в Германия през 2012 г. астрономът на института SETI Сет Шостак се обзаложи с всички в залата, че човешката раса ще осъществи първи контакт с извънземен живот в рамките на идните 24 години.

Седем години по-късно Шостак не се отказва от залога си. Тази първа среща с извънземни може да доведе до много други срещи. „Вселената, можем да заключим, е наситена с живот“, казва Шостак пред The Daily Beast.

„Реакцията ще зависи от очакванията на хората“, казва Вакоч. И днес милиони хора вече вярват, че има живот отвъд Земята, добави той. Те просто чакат потвърждение.

„Все пак първият контакт се надяваме да ни подтикне към по-голямо смирение като вид и цивилизация“, казва Шостак. „Бихме узнали нещо важно и то може да промени нашите гледни точки за това колко важни сме ние и Земята.“

Накратко казано, не много важни.

„Земята не е центърът на Вселената“, казва Доминик. „Слънцето не е центърът на Вселената.“ Има живот на нашата собствена, незначителна, синя и зелена планета. Защо да няма живот някъде другаде? Защо – попита Доминик, трябва ли да сме единствени?

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Какво ще направят извънземните с нас, когато слязат на Земята – предупреждението на Стивън Хокинг

Извънземни в древното изкуство

Папата отдавна бил наясно с присъствието на извънземни на Земята?

Защо някои хора вярват, че шумерите са били посетени от извънземни?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.