Калалай, бердаши, катои: какво е отношението към половете, практикувани в различните култури

Снимка: pochivkablitz.bg

Джендърство, еднакви полове, равенство – за това в Европа започна да се говори едва насколо.

Всъщност някои народи са имали концепцията за това от хилядолетия, а някои имат четвърти и пети пол.

Индонезия: Пет пола

Снимка: pochivkablitz.bg

Сулавеси е голям остров в Индонезия, той е добре известен с луксозните си плажове и райски курорти. Една от най-големите етнически групи в Южно Сулавеси, бугите признават съществуването на четири пола и един, петият – „метаджендър“.

Първите два пола са само мъже и жени, а другите два се наричат ​​“Калалай“ и „Калабай“. Калалай са анатомично жени, но се държат и живеят като мъже.

В същото време те не искат да бъдат мъже, сякаш са на границата на два пола. Например, Калалай може да работи като механик, да носи мъжки дрехи през цялото време и да живее така, както живеят мъжете. Обикновено живеят с други жени и осиновяват деца.

За разлика от тях, Калабаи са физически мъже, но водят женски начин на живот. Те обаче не искат да бъдат жени и не са готови да спазват всички ограничения, предписани от женския пол. Калабаите често участва в организирането на сватби, но обикновено живеят и с мъже.

Снимка: pochivkablitz.bg

Друг пол е Бис. Това са хора, които не са жени и не са мъже, тяхната роля в обществото е подобна на ролята на шаманите или жреците.

Те извършват ритуали и се смята, че Бис е тясно свързан със света на духовете. В митовете и легендите, Бис играе централна роля в процесите на създаване на света.

В Сулавеси са убедени, че и петте пола трябва да съществуват в мир и хармония.

Южна Азия: Хиджри

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

Хиджрите принадлежат към недосегаема каста в Индия, Бангладеш и Пакистан, която включва представители на „третия пол“. Това са хора, които са анатомично мъже, но които се обличат и се държат като жени.

Според обичая можете да станете хиджра само след ритуала на кастрация, който обикновено се изпълнява от старши член на общността. Подобни процедури са забранени от закона в Индия, но често се извършват тайно и това е опасно за живота и здравето.

Хиджрите имат двойна роля в обществото. От една страна, хората се обръщат към тях за благословия, те идват на сватби безнаказано без покана и тежко и горко на всеки, който се осмели да изгони хиджрата – смята се, че те могат да наложат проклятие, правейки жената безплодна и лишавайки мъжа от мъжка сила.

От друга страна, много хиджри печелят прехраната си с просия и проституция. Не им е лесно да си намерят работа. Хиджрите често стават жертви на изнасилване и злоупотреба.

Мексико: Муше

Снимка: pochivkablitz.bg

В културата на Zapotec, Оаксака (южно Мексико), муше е мъж, който носи женско облекло. Те могат да извършват както женска работа (шиене, бродиране и търговия на пазара), така и мъжка работа.

В днешно време дори има представители на политиците, които са сред тях.

Обикновено мушето постоянно носи женски дрехи, но има и такива, които го носят само по празници. Нормално е местните мъже да живеят както с жени, така и с муше.

Снимка: pochivkablitz.bg

Самите мушета могат да се женят за жени и да имат деца, докато други предпочитат мъжете.

Благодарение на мушетата много туристи идват в Оахака, за да узнаят повече за живота им.

Всяка година в Оаксака се провежда фестивалът Vela de Las Intrepidas – „Бдението на безстрашните“, когато хиляди мушета отиват на парада и провеждат своите церемонии.

Дори католическите свещеници участват в парада, показвайки, че дори църквата приема тази каста.

Тайланд: Катои

Снимка: pochivkablitz.bg

Катои са мъже, които съзнателно решават да станат жени. Понякога те се наричат ​​дамски момчета – в буквален превод от английски.

Някои катои се ограничават до смяна на дрехите си и усвояване на навиците на жените, докато други преминават пълен курс на хормонална терапия, премахват адамовата си ябълка и увеличават гърдите си.

Всъщност, явлението катои не е толкова случай на „третия пол“. То възниква в Тайланд по време на войната между САЩ и Виетнам, когато през 1962 г. е подписано споразумение между САЩ и Тайланд за предоставянето на територията на Тайланд под военната база на САЩ.

Снимка: pochivkablitz.bg

Това довело до бързото развитие на региона Патая – с увеличаването на броя на американските войници търсенето на услуги за проститутки също се увеличило.

И тъй като в тези части имало малко стабилни платени работни места за мъже, те започнали да извършват и сексуални услуги.

Бащите обикновено са много разочаровани, ако синът им стане катои, а катоите са изправени пред огромен брой стереотипи и ограничения, както социални, така и икономически.

Катоите все още не могат законно да променят пола си от мъжки на женски, дори ако са претърпели операция.

Индианците от Северна Америка: Бердаши

Снимка: pochivkablitz.bg

В този район тези за тези хора се смята, че имат две души. Твърди се, че те са от третия пол и това важи за културата на различни индиански племена от Северна Америка. Тоест, жени приемат половата идентичност на мъжете – и обратно.

Изследователят, докторът на медицинските науки, Мондимор Франсис Марк отбелязва, че при някои племена от американски индианци Бердаши напълно са усвоили стила на облекло, маниери и ролята в обществото на противоположния пол.

В такива общества мъжете бердаши изпълнявали „женски“ домакински задължения: приготвяли храна, чистели домовете.

Снимка: pochivkablitz.bg

И обратно: жените –  бердаши ловували наравно с мъжете. В други племена бердашите се обличали и се държали в съответствие с биологичния си пол, а ролята им на другия пол била ограничена до чисто социални аспекти.

В племена, където е имало бердаши, е прието мъж бердаш да има интимна връзка с друг мъж, но е било забранено те да имат контакти по между си. Това е било смятано за форма на кръвосмешение.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Каква е представата за женска красота по света

Къде по света е разрешена Полиандрията (многомъжество)

Забранените имена за деца по света

Колко средно тежат хората по света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.