Китайка се венча за себе си в село Горна Липница

4

снимка: Dariknews.bg

Необичаен сватбен ритуал се състоя в павликенското село Горна Липница. Китайката Съни Цян се омъжи за себе си, а лично кметът на селото Юлко Палов венча нейното минало и бъдеще.

Нетипичната сватба бе част от шестото издание на Арт резиденция „Старото училище”, която всяка година събира творци от цял свят. Сред тях е и Съни Цян, на която хрумнало да слее в едно миналото и бъдещето си в брачен съюз. Тя се вдъхновила за това от темата на тазгодишната резиденция, посветена на ритуалното изкуство.

Съни Цян подготвила сватбата си сама. Изработила и всички детайли за брачната церемония – от роклята до украсата. Вдъхновение за модела на роклята си от коприна артистката получила от традиционната българска бродерия. Детайлите в черно и червено символизират миналото, а синьото е бъдещето, обяснява Съни Цян.

„Ритуалът беше според закона. Като кмет имам такива пълномощия да скрепя един брак с подписа си. Издават се съответно свидетелства за сключване на граждански брак с моя подпис и с печата на кметството. В случая всичко е символично между Бъдещето и Миналото”, посочи кметът на Горна Липница.

Арт резиденцията в селото завършва тази вечер с изложба на участниците. В продължение на 10 дни в сградата на Старото училище твориха артисти от САЩ, Китай, Испания, Полша и България, работещи в сферата на живописта, пърформанса, визуалните изкуства и музиката.

инфо: dariknews.bg

Вижте още: 

РИТУАЛИ И СУЕВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКАТА СВАТБА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.