Китайци с революционен метод за лекуване на рака!

днк
Китайски учени от Университета в Сичуан обявиха, че са успели да поставят нов тип генномодифицирани клетки в пациент, който страда от агресивна форма на рак на белите дробове, съобщава сп. Nature. Пациентът се е съгласил да стане първият човек, който да опита да се лекува чрез метода за „редакция“ на гени CRISPR.

Първият етап на пробното лечение е минал успешно. Онколозите вече са намерили още 9 души, които искат да участват. Всеки от тях ще бъде наблюдаван минимум 6 месеца, за да се провери дали генномодифицираните клетки са породили сериозни странични ефекти.

Клеките се поставят в тялото чрез инжекция. „Редактираните“ клетки са с деактивиран протеин PD-1. Именно той спират имунната система да атакува раковите клетки и им позволяват да се разпространяват. Надеждата е, че когато PD-1 е деактивиран, модифиираните клетки ще могат да атауват и унищожават раковите.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.