Кога ще може да наблюдаваме Суперлуна този месец

Суперлуна ще може да се наблюдава на 27 април, вторник. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Той поясни, че Суперлуна е времето, в които луната, обикаляйки около Земята по елипса във фазата си на пълнолуние тя се намира съответно най-близо до Земята. „Тогава увеличава дори видимо своята яркост, в сравнение с други фази на пълнолуние и като че ли е малко по-голяма. Това се случва почти всяка година, като понякога може да се случи 2,3 до 4 пъти за една година.

Приближаването на Луната до Земята прави така, че обикаляйки по тази орбита около Земята, тя увеличава своята яркост с от 2 до 4 %“, обясни доц. Петров.

Доц. Никола Петров посочи, че в САЩ имат традиции от около 100 години назад във времето, откогато са започнали да дават някакви имена на пълнолунията, особено на суперлуния, когато са близо до нас.

„Според американската култура тази суперлуна се нарича „розова“ луна, което разбира се означава, че трябва да очаква розов цвят на луната. В същото това време при нас е малко особено това пълнолуние що се отнася до християнството. Тя се нарича пасхална луна – пълнолунието преди Великден за източноправославните християни. Хубавото ще бъде да успеем да я видим и да има безоблачно небе на 27 април“, каза още доц. Петров.

източник: actualno.com

Вижте още:

Луната е холограма?

Къде е изчезнала Луната през 1110 г?

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Дело на извънземни ли е тази постройка, запечатана на повърхността на Луната?! (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.