Кои са държавите, които оставят най-много космически боклук?

космически боклукРусия уверено заема първото място по замърсяване на околоземното пространство с космически боклук.

На нейна сметка се водят почти 6300 от 15 900 такива обекта, се твърди в отчет на балистичния център ЦНИИ (отраслеви институт на Роскосмос), публикуван на сайта на организацията и цитиран от ТАСС.

Специалистите са изчислили, че САЩ са оставили около Земята 4570 обекта от категорията космически боклуци, а Китай – около 3660.


По данни към 31 октомври 2014 година около Земята е имало повече от 17 000 създадени от човека обекти, от които само 1300 са действащи космически апарати.

Всички останали се отнасят към категорията на космическите боклуци – неработещи спътници, степени на ракети-носители, отломки на различна техника.

С най-много действащи космически апарати разполагат САЩ – 427. На второ място е Русия със 129, а на трето е Китай със 123 космически апарата, се твърди в отчета.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

НАШЕТО МАЛКО МЕСТЕНЦЕ В ОГРОМНИЯ КОСМОС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.