Къде се намира истинският „Остров на съкровищата“?

Снимка: pochivkablitz.bg

На върха на назъбените му скали е поставен специален знак, който маркира края на Великобритания

Смята се, че посещението на писателя Робърт Луис Стивънсън на шотландския остров през 1869 г. е вдъхновило класическия му приключенски роман „Островът на съкровищата“.

Как авторът открива това място? Малкият остров Анст се намира в средата на Северно море. На върха на назъбените му скали е поставен специален знак, който маркира края на Великобритания.

Това е най-северният фар в Шотландия. Той е боядисан в светли нюанси и всички го знаят като Фарът на Стивънсън.

Островът на съкровищата всъщност съществува и се намира в Шотландия.

Снимка: pochivkablitz.bg

Известният шотландски писател бил добре запознат с района. Още в ранна възраст, през 1869 г. той тръгва на път с баща си Томас Стивънсън, който тъкмо започнал да проектира фарове.

Тогава семейството отишло в Унст, за да огледа фара, който Томас и брат му вече изграждали повече от десет години.

Всички мъже в семейството участвали в проектирането на фарове на брега на Шотландия и се очаквало Робърт да тръгне по стъпките на баща си, така че това пътуване било един вид стаж.

Впоследствие Робърт никога не става инженер, но легендата разказва, че посещението му в района го вдъхновява да напише романа си „Островът на съкровищата“.

Има малко записи за присъствието на Стивънсън в Анст, с изключение на малката му бележка в една от книгите за посетители, в която просто пише: „Р. Л. Стивънсън, Единбург, 19 юни 1869 г. „.

Но връзката на автора с острова се доказва не само с това: ако погледнете измислената карта на Острова на съкровищата, чиято форма е описана като „стоящ тлъст дракон“, тогава е невъзможно да не забележите приликата му с картата на Анст.

Снимка: pochivkablitz.bg

Предполага се, че писателят е могъл да види тази карта по време на пътуване до фара.
Пола Уилямс, куратор на колекции от карти за алпинизъм и полярни изследвания, сравнява измислени и реални карти.

Morkadis

В крайна сметка тя се съгласява, че очертанията на „Островът на съкровищата“ на Стивънсън от романа наистина приличат на очертанията на Анст.

Тя добавя, че нос Анста също има малки хълмове, които лесно могат да бъдат объркани с описанията от книгата.

Тези хълмове са забележителните черти в описанието, дадено в книгата от капитана, когато експедиционната шхуна се приближава до дестинацията си.

Независимо от това, самият Анст сякаш всеки път се стреми да подчертае приликата си с Острова на съкровищата и специалната връзка със Стивънсън. Тяхното „родство“ се споменава навсякъде: от бележки в местната администрация до национални съобщения.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Едни от най-известните пирати – легендите на океана

Три легендарни съкровища

10 от най-известните, но все още неоткрити съкровища

Порт Роял – градът на греховете и пиратите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.