Лабиринтите, които задължително трябва да посетите

Едни от най-интересните и сложни моменти във филмите се развиват на непознати, изпълнени с наелектризираща енергия места – а какво по-добро място от мрачен лабиринт? Интересът на хората към лабиринтите идва още от древността – според легендите на остров Крит имало невероятен лабиринт, който Дедал построил като затвор за митичното чудовище Минотавър. Изхождайки от огромният древен лабиринт та чак до съвременните интерпретации, ние сме подбрали няколко от най-интересните и красиви лабиринти по света, които определено ще ви заинтригуват дотолкова, че да пожелаете да ги посетите поне веднъж в живота си.

Лонглийт (Лонглийт, Уилтшир, Англия)

Един от най дългите лабиринти в света е намиращият се в Англия – Лонглийт лабиринт. Англичаните определено знаят как да направят изумителни неща – лабиринтът се състои от над 16 000 английски тиса, подредени така, че да образуват коридори. Дължината им е около 2,7 км. Големината на лабиринта е 0,6 хектара. През 16-ти век тази територия е принадлежала на маркиза на Бат, но през 1975 г. мястото е превърнато в лабиринт от ландшафният дизайнер Грег Брайт.

Днес имението към което принадлежи лабиринта се обитава от Александър Тин – 7-я маркиз на Бат. По-късно в имота са построени първите сафари-паркове извън Африка и три по-малки лабиринтни градини. Любопитното тук е, че лабиринтът е триизмерен: в лабиринта има шест дървени моста, които откриват прекрасна гледка отгоре към лабиринта и по този начин изгубилите се посетители да могат да намерят пътя до целта.

Мазоне (Парма, Италия)

Лабиринтът “Мазоне” е най-големият в света. Интересното около него е начина му на възникване – идеята дошла в резултат на спор между италианския издател Франко Мария Ричи и неговия близък приятел, аржентинския писател Хорхе Луис Борхес. В началото Ричи казал, че иска да построи най-големия лабиринт в света, а Борхес му отвърнал, че това е невъзможно.

Лабиринтът е открит през май 2015 г., години след смъртта на Борхес. Построен е с 200 000 бамбукови растения, а територията му обхваща 8 хектара. Въпреки че идеята възникнала 30 години преди самото осъществяване, тя все пак се превърнала в реалност. Седемдесетгодишният Ричи използвал бързо растящия бамбук вместо традиционните дървета и храсти, за да види лабиринта преди смъртта си.

Замъкът Андраши (Tiszadob, Унгария)

По поречието на река Тиса, в близост до унгарско-словашката граница, се намира тисовият лабиринт в замъка Андраши. Самият замък, където се намира лабиринта е построен през 19 век за граф Андраши.

Лабиринт от ананас (Вахаива, Хавай)

Morkadis

Преди построяването на италианският Мазоне, Лабиринтът от ананас е бил най-големият в света. Защо е наречен така? Защото е построен върху ананасова плантация на Хаваите. Състои се от 14 000 ананасови храста – по време на разходка в лабиринта можете да усетите аромата на ананас, който непрекъснато се носи из цялото място.

Лабиринт на Вила Пизани (Стра, Италия)

Не особено голям, но за сметка на това изключително сложен. Лабиринтът във вилата на Пизани е изумително творение. Във връзка с него се носи интересна случка – водачите, развеждащи туристите през лабиринта винаги споменават, че през 1807 г., ходейки по криволичещите пътеки на лабиринта, Наполеон се е загубил в него. Истина или не, сигурно е, че лабиринтът построен през 1720 г. до вилата и е един от най-красивите и сложни в света.

Лабиринтът на царевицата във фермата Ричардсън (Спринг Гроув, Илинойс)

Изумително, но този лабиринт се променя всяка година – само мястото остава същото. Намира се върху царевично поле с площ от 13 хектара. През 2013 г. погледнат отгоре, лабиринтът е приличал на портрет на британската група Бийтълс, през 2014 г. е изглеждал като американският флаг, а през 2015 г. дизайнът на лабиринта бил в чест на победата на Чикаго Блекхоукс в НХЛ.

Лабиринтът на мира (Касълуелън, Ирландия)

Световният лабиринт има големина от 1 хектар и е бил засаден през 2000 г., за да отпразнува подписването на Споразумението от Страшния петък – това е споразумение, с което е разрешен политическия конфликт в Северна Ирландия. Съставен е от две части – ако решите да го посетите, трябва да знаете, че трябва да преминете и през двете, за да излезете от него. В центъра на лабиринта се намира т.н. „Звънче на мира“, което е източник на любопитна традиция – всеки, който стигне до него, трябва да звънне със звънчето.

Лабиринтът Ашкомб (Виктория, Австралия)

За направата му са били използвани над хиляда кипариси от Монтерей. Този лабиринт е един от най-старите в южното полукълбо. За поддържането на външният вид на лабиринта се грижат редица хора, които подкастрят кипарисовите дървета два пъти годишно – всяко оформяне отнема цял месец. Лабиринта се състои от две уникални части. В близост до него се намира още един интересен лабиринт – той е съставен от повече от 4000 лавандулови храсти.

Дворецът на Хемптън Корт (Съри, Великобритания)

Построен до двореца Хемптън Корт по заповед на крал Уилям III през 1700 г. , той е най-старият лабиринт във Великобритания. Първоначално е построен от габър, но след време дърветата са заменени от тисови. Той е познат като един от най-сложните в света.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

5 енергийни места, които да посетите в България

11 тайни и очарователни градчета в Европа, които трябва да посетите задължително

10 места, които да посетите в Румъния

10 прекрасни места, които трябва да посетите в този живот

7 вълнуващи изоставени места, които ще искате да посетите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.