Легенда за пещера-светилище Св. Марина

В Странджа Св. Марина е почитана като лечителка. Нейният празник се отбелязва на 17 юли (нов стил) още от най-стари времена. Днес денят на Св. Марина се свързва с посещения в пещерата, където хората се молят за здраве и взимат вода от аязмото.

Според легендите в миналото на този ден момите и ергените се провирали за здраве. За женените това е било забранено, тъй като се смятало, че дупката ще ги стисне. В деня на Св. Марина се извършвали и обреди за инициация, когато мъжете ставали мъже, а жените – жени. След като се срещнели и изпълнели и няколко други ритуали, двойките се затваряли в пещерата и изпълнявали един от най-старите ритуали, свързани с плодородието и възмъжаването.

С пещерата Св. Марина е свързана и друга традиция. Вътре в нея при иконата или около провиралото се оставят т.н. вотиви – умалени изображения на болен орган или на цяла човешка фигура, изработени от тенекия или сребро. Смята се, че по този начин болестта ще остане в пещерата. Тази традиция също е древна. Днес вече хората връзват и дрехи и конци по клоните на дърветата около пещерата, като отново вярват, че така ще се излекуват.

Основната причина за известността на пещера Св. Марина е лековитата вода (аязмо) /разгледай галерията/, която се стича по стените на пещерата. И до днес стоят съдовете, в които се събира стичащата се вода. Водата е с високо съдържание на калций и паради това съдовете бързо се покриват с плътен слой котлен камък. Вярва се, че лечебното аязмо цери много болести.

Според други предания, ако болен влезе в пещерата, запали свещ и се помоли на Св. Марина, когато си тръгне, не бива да поглежда назад, за да се сбъднат молитвите му.

Особен интерес предизвикват и слънчевите зайчета, които се появяват по стените на пещерата Св. Марина. Местните вярват, че ако тези зайчета се появят върху стените на пещерата, докато хората са вътре и се молят, то светицата е погледнала благосклонно на молитвите им.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ето какво скриха хората на Людмила Живкова за разкопките в Странджа през 1981 г.

Легендата за Момчил войвода и Момчиловата крепост

Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Странджа крие мистериите на Марков камък

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.