Личности, изтрити от историята

Историята се пише от победителите – така казват и на практика така се случва. Друг е въпроса как точно е извоювана победата – в честна и смела битка, или подмолно, с преврат или други средства. Всеки си има своя истина и се смята за прав. Като се огледаме, повечето руини по света са причинени от хора, желаещи да заличат следите на тези, преди тях. Събарят се паметници, изгарят се книги и картини, опожарява се и се руши, заличават се храмове и гробници. Но следи винаги остават, по тях тръгват любопитните, за да разкрият каква е била истината. Ето няколко истории на личности, които са били заличени от историята.

Чан Сон Тек

През 2014 г. бил екзекутиран Чан Сон Тек, чичо на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Но това не било достатъчно. Държавните медии на КНДР се погрижили да го заличат напълно от историята: премахнали образа му от всички хартиени и онлайн архиви и снимки.

Британският вестник „Гардиън” твърди, че това е най-мащабното изтриване, провеждано от държавната информационна агенция на КНДР и вестник „Родон Синмун”.

Бо Гу

Цин Бансян, наричан Бо Гу, бил генерален секретар на Китайската комунистическа партия за период около 3 години. Той имал огромна власт под ръководството на Мао Дзедун. Но след като направил няколко „сериозни политически грешки”, през 1935 г бил свален от поста и заменен от Джан Уентян. След това бившият партиен лидер бил отстранен от официалните снимки.

Николай Ежов

Николай Ежов ръководел съветската тайна полиция, по времето на масовите, жестоки гонения и екзекуции, инициирани от Сталин. През 1938 г. Ежов бил арестуван и обвинен в държавна измяна. По ирония на съдбата, той се превърнал в жертва на същите зверски мерки, които сам прилагал. Ежов бил екзекутиран през 1940 г. Сталин е известен с това, че елиминира всички следи от хората, които вече не са му полезни, затова не е странно, че Ежов изчезва от всички снимкови архиви.

Лев Троцки

Троцки бил сред организаторите на болшевишката революция и влиятелна фигура в първите дни на Съветския съюз. Бил е смятан и за най-вероятният приемник на Ленин, но след смъртта му бил изместен от Сталин. Завзел позицията Сталин се погрижил Троцки да бъде изключен от партията, пратен в изгнание и убит. Отстранил конкуренцията Сталин наредил да заличат Троцки и други вече неудобни личности.

Йозеф Гьобелс

Morkadis

Гьобелс бил министър на пропагандата в нацистка Германия. Хитлер го ценял заради неговия интелект, заради военния му ентусиазъм и яростен антисемитизъм. Той бил сред малкото хора във „вътрешния кръг” на Хитлер, на които той преди самоубийството си завещал да продължат нацистката политика.

Хитлер също бил известен със „заличаването” на хората, станали неудобни за него. Гьобелс е останал верен на антихуманни идеи, затова не е ясна причината да бъде премахнат от снимката, направена през 1937 в дома на режисьорката Лени Рифенщал.

Григорий Нелюбов

През 1960 г. Григорий Нелюбов бил смятан за забележителна личност и отличен пилот, бил и един от избраните кандидати за първия космически полет. Нелюбов бил третият или четвърти човек, летял в Космоса, преди да бъде изключен от съветската космическа програма, по повод дисциплинарно нарушение, след което го заличили от архивите. На снимка, направена в Сочи през 1961 г., лицето на космонавта било изтрито. Той загинал под влак през 1966 г., като се предполага, че се е самоубил.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Инцестът: историите на известни личности, посегнали към забранения плод

Най-коравите личности в историята

Кои известни личности и компании работиха с Хитлер и спечелиха от това

10 популярни личности, за които не подозирате, че са учени

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.