Луната се е образувала при челен сблъсък между Земята и Тея

земя

Учените са изяснили, че Луната се е формирала в резултат на челен сблъсък между Земята и планетата Тея около 100 милиона години след образуването на земното кълбо.

По-рано се смяташе, че сблъсъкът на планетите е настъпил по допирателната под ъгъл 45 градуса.

В последното изследване, публикувано в сп. Science, геохимиците са анализирали седем образеца от породи, доставени от Луната с експедициите Аполо 12, Аполо 15 и Аполо 17.

Също така те изучили вулканични породи от Аризона и Хавайските острови. В резултат изследователите са открили кислородни изопопи в образците от Луната, които се отнасяли към строго земните.
„Не намерихме никакви разлики между изотопите в лунните и земните породи“, коментира откритието Едаурд Янг, автор на изследването. „Ако сблъсъкът беше станал по допирателната, то химичният състав на космическите тела би бил различен, голяма част от Луната би била сходна по състав с Тея.“

Учените планират също да изяснят дали ударът е повлиял на изчезването на водата от някои участъци на земната повърхност.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още:

КОГА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.