Магическите кристални кълба

От най-древни времена кварцът бил смятан за най-силния магически камък. Ако в него няма примеси или пукнатини, той е напълно прозрачен. Такива чисти минерали се наричат „планински кристал”. Древните гърци ги асоциирали не просто с лед, а ги наричали „замръзнала вода, която никога не се топи“.

Този камък винаги е прохладен на допир, затова в древността знатните хора носели кварц в ръцете си, когато излизали навън в горещ ден. Долепвали го към главата и гърдите си, като по този начин се разхлаждали.

Планиският кристал е ценен не само заради красивия си външен вид. В миналото смятали, че в него се съдържа божествена енергия, а лъчите на Слънцето, преминаващи през камъка, били придобивали лечебна сила. Затова древните лекари докосвали с кристална топка раните и язвите на болни хора. Дори и в наши дни този похват се практикува в Тибет.

Мнозина вярват, че слънчевата светлина, пречупена през идеално кварцово кълбо, активира мозъчната дейност, подобрява концентрацията на вниманието, прави човека по-духовен, светъл и чист. Според тях, прозрачните кълба ви позволяват да видите невидимото и да разберете непознатото. Някои дори смятат, че благодарение на тях можете да пътувате в бъдещето и миналото.

През XIX век кълбата, изработени от планински кристал, се радвали на голяма популярност сред всевъзможни „магьосници“, врачки и гадатели. Те „виждали“ в прозрачните му дълбини картинки, които предсказвали бъдещи събития.

Разбира се, официалната наука се отнася с ирония към такива „хипотези“. Експертите са съгласни само с това, че блясъкът на кълбото изморява очите и мозъка, поради което човек може лесно да изпадне в състояние на хипноза.

Но вярата в магическите свойства на кристала продължавала да живее. Така, например, през 1907 г. гадателката Нел Смит заявила, че видяла в кристалното си кълбо хора в разкъсани дрехи, окървавени тела, развалини на къщи. Година по-късно станало голямо земетресение в град Месина на остров Сицилия. Процъфтяващият град се превърнал в руини. Загинали около 80 хиляди души. Независимо дали било случайно съвпадение или не, но след това кварцът започнал да се радва на огромна популярност не само сред ясновидците, а и сред другите хора. Гадаенето на кълбо се превърнало в мода. Най-точните гадатели забележимо се обогатили от тази вълна.

Например, екстрасенсът фон Бург станал известен с това, че с помощта на кристално кълбо разкрил няколко престъпления. През 1910 г. изчезнал безследно лондонският финансов брокер Фоксуел. Той отишъл по работа във Франция и повече не се чуло нищо за него. Съпругата му се обърнала към полицията, но издирванията не дали резултат. Тогава жената отишла при фон Бург. Той извадил кристално кълбо, погледнал го и казал, че брокерът никъде не е пътувал. Тялото му било в Темза и щяло да бъде открито на определена дата, час и място. Тази прогноза се сбъднала съвсем точно.

Фон Бург откривал липсващи вещи, описвал крадци и похитители. Понякога той предлагал посетителите да погледнат заедно с него в дълбините на кристалното кълбо. Такъв сеанс се провел във връзка с изчезването на жена на име Мария Маня през 1915 г. Нейната сестра решила да я потърси с помощта на гадателя. Тя видяла в кристала престъпник, който нападнал Мария, докато пътувала във влак. Той я убил и изхвърлил на релсите. По това видение полицията бързо открила мястото на трагедията, намерила трупа и арестувала убиеца.

Модата на тези предсказания продължила в Европа до края на 1920-те. Но след това увлечението отслабнало. Хората започнали все по-малко да вярват на удивителния минерал. Явно се случило така, защото той невинаги предвиждал вярно бъдещите събития. Или, може би, понеже са навъдили много шарлатани. Именно те най-много подкопали вярата в невероятните свойства на прозрачния кварц.

Но все пак увлечението по магическите свойства на „замръзналата вода, която никога не се стопява“, представлява голям интерес за различни специалисти до ден-днешен – минералози, психолози, социолози.

Има нещо тайнствено и необяснимо в прозрачния камък. Може би, ако успеем по научен път да разберем информацията, която се съдържа в него, ще разкрием и магическата му тайна.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Morkadis

Хлябът и солта имат магически сили

Кристалите, с които ще привлечете любовта

Почистете негативната енергия от вашия дом или офис

Удивителният кварц: как пази, подкрепя и предпазва

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.