Магически ритуали със сол на Бъдни вечер

pixabay.com

Бъдни вечер е сред най-големите християнски и семейни празници, който ни подготвя за Рождество Христово. Неслучайно има толкова поверия и традиции за Бъдни вечер.

В тази нощ се извършват и много гадания за следващата година.

Известен факт е, че на Бъдни вечер на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия. Малцина обаче знаят, че на масата задължително трябва да присъства и сол.

Защо солта е толкова важна на Бъдни вечер? Според старите български поверия тази подправка има магически свойства. Тя не просто овкусява храната, но и предпазва от болести, самодиви, зли, лоши очи.

Семейство без сол не бива! Там където липсва сол, ще се породят ядове и кавги, гласи народно поверие.

Когато се реди трапезата за Бъдни вечер, най-напред трябва да се постави солницата. Така се отдава нужната почит на солта, която пази дома от уроки и лошотия. Ако това поверие не се спази, очаквайте трудности през следващата година!

Солта има сакрално значение. Ето защо важни хора се посрещат с хляб и сол. При внасяне на новородено дете у дома, пак със сол се приветства за здраве, щастие и късмет.

Сол, хлябът и виното са сред най-големите богатства в народните вярвания. Солта не бива да отсъства от нито един семеен ритуал. Не бива да липсва и от масата на Бъдни вечер. А най-добре е да се постави на трапезата от мома или стопанка на дома, за да има солта още по-голяма сила.

На самите невести този ритуал гарантира здраве, безгрижен живот и щастлив брак. След приключване на празника могат да задържат във вързопче малко от солта до Бъдни вечер на следващата година отново за благополучие и берекет.

Не е лоша поличба да заемете сол от друг дом, но внимавайте кога давате назаем от тази подправка. Смята се, че ако дадете от солта на друго семейство след залязване на слънцето, така отдавате от собствения си късмет.

Магическите ритуали със сол на Бъдни вечер имат много голяма мощ. Ето защо в присъствието на сол не трябва да се казват лоши думи, клетви и лъжи, а само добри пожелания. Забранено е да се хвърля сол в огъня, защото така може да изгори семейният късмет.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Гадаене за предстоящата година в нощта на Бъдни вечер

Сънищата в нощта между Бъдни вечер и Коледа са голямо предзнаменование!

Какво ще стане, ако съберем всички зодии на Бъдни вечер

Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.