Магнитното поле на Земята отслабва с голяма скорост

земятаУчени от Европейската космическа агенция (ESA) заявиха, че магнитното поле на нашата планета започва да отслабва с изключителна скорост.

Измерванията направени от сателитите „Swarm“, състоящи се от три космически кораба показват, че полето отслабва 10 пъти по- бързо от обичайното.

Магнитното поле на земята е огромен балон, който макар и невидим за невъоръжено око, играе важна роля в защитата на земята от безмилостната слънчева радиация.

Магнитното поле на земята съществува защото сърцевината на земята е от огромно желязно ядро, обвито от разтопен метал. Промените на температурата в сърцевината и въртенето на земята раздвижват външната кора, създавайки магнитни силови линии.


Движението на разтопения метал е причина, някои от магнитните полета да са подсилени а други отслабени.

Според учени, магнитното поле на земята се простира на 600 000 километра и е постоянен обект на промяна. Въпреки това, учените са озадачени, от това колко бързо се случват тези промени в наши дни.

Преди това магнитното поле е отслабвало с 5% на век. Сега цифрата е 5 на 100 на десетилетие.

Вижте още: 

ПОСЛЕДНИТЕ СЛЕДИ ОТ ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ СЛЕД ОКОЛО 1, 75 МИЛИАРДА ГОДИНИ

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Paraskeva Kalescheva 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.