Марс е първата планета?

марс

Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след раждането на Слънчевата система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те навеждат на мисълта, че нужните за поява на живот условия са възникнали много рано на Марс.

За да има вода в течно състояние на планета, е нужна твърда повърхност.

Вижте още: Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

„Получените резултати разкриват, че на Марс може да е имало океани и форми на живот предипоявата им на Земята„, заяви един от авторите на изследването Мартин Бицаро от Датския природонаучен музей в Копенхаген.

Марсианският метеорит NWA 7034, открит в Сахара и кръстен Блек бюти, позволил на учените да изследват ранното детство на Марс. От малка проба от метеорита били извлечени седем зърна от циркон и анализирани от учените. Те датирали кристализацията на минерала.

Вижте още: От какво е „направен“ Марс?

„Заключихме, че кристализацията на повърхността на Марс е била много бърза – 20 милиона години след формирането на Слънчевата система преди 4,56 милиарда години Червената планета имала твърда кора, която позволява потенциалната поява на океани и форми на живот. Резултатите от изследването ни оборват сегашните модели, според които втвърдяването на марсианската повърхност отнело до 100 милиона години. Новите данни разширяват периода от време, през който може да е имало живот на Марс„, отбеляза ученият.

Това са най-древните известни марсиански циркони. Те са с около 100 милиона години по-древни от най-старите циркони на Земята, датиращи отпреди 4,37 милиарда години.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

инфо: cross.bg

Вижте още:

Опасни ли са земните микроби за Марс?

Откриха органични молекули на Марс, може да е знак за живот

Руснак твърди: Аз живях на Марс

Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.