Масонският жест „скрита ръка“

Ако се вгледаме в портретите на могъщи, славни, влиятелни или просто известни хора, които са ни оставени от различни епохи, несъмнено ще забележим един елемент, който се повтаря при мнозина от тях, увековечен от четката на художника или обектива на фотоапарата. Това е… скритата дясна ръка. Всички са присвили своята дясна ръка в лакътя и са я пъхнали под лявата страна на сакото, палтото, сюртука, жилетката и т. н.

Сред тях са личности като Джордж Вашингтон, Моцарт, Соломон Ротшилд, Наполеон Бонапарт, Симон Боливар, Карл Маркс, Сталин…

Изследователят на масонството Малкълм Дънкан твърди, че това е таен знак, по който масоните се разпознават при среща или обявяват на „посветените“ своята принадлежност към „свободните зидари“. Мнозинството представители на световния управляващ елит принадлежат към братството на “Свободните зидари“- това е факт, установен от мнозина историци.

Жестът, наречен условно „скрита ръка”, има особено значение в масонските ритуали. Според Малкълм Дънкан, Учителят казва следното при посвещаване в степен „Майстор на Втората завеса“: “За да стигнете до това ниво, трябва да станете съвършени Майстори, но вие не можете да продължите без моите думи. Тук те са: Сим, Яфет и Адонирам, а това е знакът ми (скрива ръка в пазвата си)”.

Този жест е символично представяне на знака, даден на Моисей от самия Бог: „При това му рече Господ: Тури си сега ръката в пазухата. И той си тури ръката в пазухата; а като я извади, ето ръката му прокажена, бяла като сняг“. (Изход: 6)

В тези библейски стихове сърцето („пазухата“) символизира самия човек, а ръката – неговите дела. Ето защо, този сюжет може да се тълкува по следния начин: човек е това, което прави.

През 1798 г. Наполеон Бонапарт бил приет в масонската ложа „Филаделфия“. Масони били неговите братя Луциен, Луи и Джером, петима от шестима членове на императорския военен съвет, шестима от девет висши служители и 22-ма френски маршали.

Друг изследовател на масонството, Дж. С. Такет, пише в есето си „Наполеон и франкмасонството“:

„Като се има предвид огромната роля на Наполеон в политиката на Европа по негово време, още когато континенталното масонство формирало свой ред в хаоса, е очевидно, че Бонапарт оказал сериозно влияние върху развитието му. Има безспорни доказателства, че Наполеон бил добре запознат с природата, целите и организацията на масонството, че е одобрил и приложил идеите на масоните до самия край”.

Наполеон

Наполеон в работния си кабинет (1812)

Съществуват показания на очевидци, че Наполеон редовно прибягвал до мистични сили. През 1813 г., след поражението на френската армия край Лайпциг, един пруски офицер намерил в палатката му окултните съчинения „Книга на съдбата“ и „Оракул“. Текстът на книгата „Оракул“ бил открит в една от египетските гробници по време на френската военна експедиция през 1801 година. Наполеон наредил да бъде преведен и оттогава често се обръщал за „съвет” към тази книга. Казват, че именно тя послужила като импулс за най-рискованите му и успешни начинания.

Друг, който позирал за снимка с дясна ръка под левия ревер на сакото си, бил Карл Маркс – човекът, който възнамерявал да замени монархиите със социалистически, а след това и с комунистически републики. Някои масони се дистанцират от него, а други твърдят, че бил носител на 32-ра степен на Великата ложа.

Карл Маркс

Карл Маркс

Morkadis

Джордж Вашингтон също позирал с ръка под жилетката си. В интерес на истината, има негов портрет „наопаки“ – с лява ръка под дясната страна на жилетката.

Моцарт е един от най-плодотворните и влиятелни композитори в историята на музиката. Той бил приет за масон на 14 декември 1784 г., а през 1785 г. вече бил повишен в степен „майстор-масон“. Моцарт бил убеден, страстен масон. Неговите творби буквално са пропити с възгледите, идеите и символите на „Братството на зидарите“. Това е най-ясно показано в операта „Магическата флейта” (1791). В нейния сюжет са вплетени масови сцени, които буквално преповтарят масонски ритуали. Лесно е да се открият масонски символи, обозначаващи живота, смъртта, мисълта, действието. Откриват се и характерните за масонската философия тройни алегории (три феи, три момчета, три гения и т. н.).

Моцарт

Моцарт

Соломон Ротшилд е основател на виенския клон на известната династия Ротшилд. Това семейство, за което смятат, че е най-могъщо в цял свят, е повлияло до голяма степен, чрез финансовата си мощ на политиката на Германия, Франция, Италия и Австрия, а и не само на тях. Ротшилд играят ключова роля и в създаването на държавата Израел.

Генерал Симон Боливар е най-влиятелният от ръководителите на бунтовниците във войната за независимост на испанските колонии в Америка. Национален герой на Венецуела. Приет е в масонската ложа на град Кадис (Испания), носител на шотландска масонска степен в Париж и на рицарска в Командорството на рицарите-тамплиери във Франция. Основател и майстор на ложата „Защитница на добродетелите” № 1, (Венецуела) и на ложа “Ред и свобода” № 2 (Перу).

Става ясно, че по принцип хората, изобразени в портрети със “скрита ръка”, имат огромно влияние и принадлежността на повечето от тях към масонството отдавна е доказана. Те били с различни възгледи и принадлежали към различни политически течения, но имали една основна философия, вяра и крайна цел: приближаване на някаква абстрактна „Ера на Разума и Просвещението“ – основната идея на масонското учение.

Сталин

Сталин

Конфуций е казал: “Светът се управлява от знаци и символи, а не от думи и закони”. Думите и политическите вярвания на тези хора в крайна сметка могат да бъдат изопачени или забравени – но портретите ще останат завинаги.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

Любопитни факти за масоните

10 велики хора на изкуството, които са били масони

Кой членува в тайното общество „Череп и кости”

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.