Мистериозното изчезване на Полет 370

pixabay.com

Най-вероятно истината за случилото се на борда на Боинг 777 никога няма да бъде разкрита

В късните часове на 8 март 2014 г., Боинг 777, осъществяващ полет MH370, се готви да излети от летището на Куала Лумпур, Малайзия към Пекин, Китай. 42 минути след полунощ екипажът получава разрешение за излитане. На борда на самолета се намират Капитан Захари Ахмад Шах, неговият помощник – Фарик Абдул Хамид, 10 други членове на екипажа и 227 пасажери, пише spisanie8.bg

По-малко от час след излитането, мощният Боинг се намира над Южнокитайско море, на височина 10 670 м. или 35 000 фута. Небето е ясно, времето спокойно. Всичко изглежда наред и екипажът на пътническия полет пожелава „Лека нощ“ на контролната кула в Куала Лумпур, в очакване да се свърже с диспечерите в Хошимин.

Само 2 минути по-късно MH370 мистериозно изчезва от радарите, чрез които осъществява връзка с Куала Лумпур, Хошимин и Банкок, а транспондерите му са изключени. Загубата на този сигнал прави проследяването на самолета практически невъзможно. Това може да се дължи на срив в системата или на нарочно изключване на сигналите от някого, който се намира на борда. Всички опити за свързване с МН370 са неуспешни. Самолетът изглежда е изчезнал без да остави никаква следа след себе си. Тъй като така и не пристига до крайната си дестинация – Пекин, Боинг 777 е обявен официално от властите за изчезнал. Така започва най-скъпото разследване в историята на авиацията. В него се включват екипи от Малайзия, Китай, Австралия, Америка и др.
Най-щателно се претърсва територията около Южнокитайско море и границата с Тайланд, където пътническият самолет изгубва сигнала си. Част от събраните по-късно доказателства показват, че след този момент МН370 се е отклонил от маршрута си и е направил спонтанен десен завой, последван от остър завой наляво. Това са последните данни, които разследващите имат за мистериозно изчезналия самолет. Не са открити никакви артефакти, останки или отломки от Боинг 777. Записите от сателитите показват, че всички системи и технологии на борда на самолета са били в изправност в момента на изчезването му. Въпреки този факт, сигналът към и от него е заглушен.

В крайна сметка разследването достига до извода, че пътническият самолет е изчезнал някъде в южните части на Индийския океан. Започват мащабни подводни претърсвания, но от МН370 няма и следа. Издирването продължава все така безрезултатно повече от 16 месеца.

И ето, че нещо изниква край обратната страна на бреговете на Индийския океан. На 29 юли 2015 г. е намерена двуметрова метална отломка, чийто сериен номер показва, че тя е част от самолета на изгубения Полет 370. Това навежда разследващите на мисълта, че той се е разбил някъде край бреговете на малкия остров Реюнион, източно от Мадагаскар, където е открита металната част от корпуса му.

По-късно са открити и други части от катастрофирали самолети, но не е потвърдено, че са част
именно от МН370.

Все пак основната теория за изчезването на малайзийския самолет е именно, че той се е разбил. Макар и да не са открити твърди доказателства и други части от него.

Какви са вероятните причини за инцидента?

Първата от тях е, че на борда на самолета са се качили двама пътници, които изглеждали подозрителни. Оказало се, че те пътуват нелегално – с крадени паспорти, и са издирвани от Интерпол. Това събужда подозрения, че може именно те да са отвлекли самолета и неговите пасажери, като част от терористичен акт. Разследващите органи обаче не успяват да свържат двамата нередовни пътници с никоя от известните терористични организации. По-късно е установено, че двамата мъже са пътували, скрити под чужди самоличности, в търсене на убежище.

Втората хипотеза повдига обвинения на друг пътник на борда, който е идентифициран като въздушен инженер, притежаващ уменията да завземе контрола над Боинг 777, и да го отвлече. Но и за тази хипотеза не са намерени твърди доказателства и остава непотвърдена.

Според третата теория на борда на Полет 370 е станало късо съединение и самолетът е избухнал в пламъци. Това може да е причината за изчезването на сигнала, излъчван от Боинг 777. Спонтанната промяна на маршрута пък може да е била в отговор на пожара, като акт за непланирано спешно приземяване на територията на най-близкото летище. Ако е имало голям пожар на борда, това може да е компрометирало захранването на ключови системи и функции. Но и тази теория не е доказана, още повече, че няма подаден сигнал за помощ от страна на пилотите на Полет 370.

Други догадки предполагат, че може да е настъпила постепенна загуба на налягане в пилотската кабина и самолета, което да е довело до загуба на съзнание и контрол на двамата пилоти. Това обаче е малко вероятно, тъй като при такава авария автоматично се предоставят спасителни маски, заредени с кислород. Но само за определено време – 12 мин. за пасажерите и 1 час за пилотите. На първо време разхерметизацията не може да бъде изключена като версия. По-късно обаче тази теория е опровергана, тъй като се доказва, че час и половина след загубата на сигнала някой е продължил да променя курса на самолета.

Специално разследване, направено след мистериозното изчезване на Полет 370, изказва остри съмнения и обвинения към самия капитан на полета. Той се превръща в главен заподозрян за инцидента. В дома му е открит симулатор за летене, който се предполага, че съдържал съмнителен маршрут с крайна точка – южните части на Индийския океан. Но дали това е просто съвпадение или категорично доказателство, разследващите спорят и до днес. Ако пилотът на МН370 умишлено е разбил или отвлякъл самолета, както предполагат мнозина, изниква въпросът какъв е бил неговият мотив?

Morkadis

Захари Ахмад Шах по това време бил 53-годишен, женен с три деца. Кариерата му като пилот е внушителна – над 33-годишна. Опитът му в различни ситуации, също. Разследващите установяват, че преди да осъществи Полет 370, Шах нямал нито финансови проблеми, нито сведения за някакво психично заболяване, нито бил преживял някакви житейски или поведенчески промени или травми.

Според някои теории извършеното от него (ако приемем, че той наистина е фактическият извършител на взривяването на самолета) е терористичен акт. Според други е политически обоснован бунт, заради осъждането на тогавашния опозиционен лидер на Малайзия Ануар Ибрахим, което се случило само няколко часа преди излитането на МН370. Но може би най-съдържателните подозрения са за обикновена пилотска грешка.

Има съмнения, че може и вторият пилот да е отговорен за изчезването на МН370. Фарик Абдул Хамид е 27-годишен по това време. Той бил жизнерадостен младеж, на когото скоро предстояло да се ожени. За него обаче разследващите също не могат да открият мотив или причина да извърши подобно покушение и сигурен самоубийствен акт.

Официалният доклад на правителството на Малайзия от 2018 г. потвърждава, че не е имало техническа повреда на борда на самолета и някой ръчно и умишлено е изключил системите му така, че сигналът му да бъде изгубен и да се преустанови всяка връзка с контролните кули. Любопитен факт е и че разследването установява, че МН370 е продължил да лети още цели 7 часа след изгубването на сигнала му, което ни връща към основната теория, че самолетът е бил похитен, отвлечен и се е разбил, след като горивото му е свършило. Но, както казахме и по-горе, отломки и части от него почти изцяло липсват. А кой е неизвестният извършител на престъплението остава загадка и до днес.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

Мистериозният космически самолет X-37B на американските ВВС

Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини

Тъмната страна на Гагарин: плисва чаша вино в лицето на Брежнев, обвиняван е, че управлява самолет пиян

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.