Мистериозното изчезване на Пърси Фосет, който се опитвал да открие Ел Дорадо

Пърси Фосет 1

Пърси Фосет

Легендите за Ел Дорадо пленяват изследователите в продължение на векове. И как не? Говори се, че градът е изграден от чисто злато. Но както при всяка велика мистерия, Ел Дорадо изисква да бъде заплатена висока цена от онези, които са решени да го намерят – точно както прави Пърси Фосет през 1925 година.

Истината е, че Фосет не вярвал, че градът е изграден от злато. Но имал теория, че Ел Дорадо не е просто мит и че историята за него е базирана на истински град, намиращ се дълбоко сред Амазонската екваториална гора. Поради липса на по-добро наименование, Фосет нарича града „Z”.

Фосет вярвал, че ще намери изгубения град. Той бил прочут изследовател и имал няколко пътувания до Амазонската гора. Освен това служил като артилерист в британската армия и воювал в Първата световна война. Едва ли е необходимо да казваме, че Фосет не бягал от опасностите. Така че когато в Националната библиотека на Бразилия се натъкнал на документ от 18 век, написан от португалски изследовател, който описвал древния град в джунглата, Фосет решил, че трябва да го открие.

До ден-днешен има части от Амазонка, които не са картографирани. Така че можем да си представим колко трудна е била задача на Фосет да открие изгубен град, още повече през 20-те години. Самият той обаче вярва, че добрите отношения с племената, обитаващи района, които създал при предишните си пътувания, както и опитът му, ще го водят и ще са му от огромна полза.

Първият опит на Пърси Фосет от 1920 година обаче, бил неуспешен. Неговият кон бил ранен и изследователят бил принуден да го простреля. След това самият той се разболява, докато е дълбоко в джунглата и му се наложило да търси път обратно към цивилизацията, защото треската го направила напълно безпомощен.

Пет години по-късно Фосет прави своя втори опит. Този път той взема със себе си сина си Джак, както и приятел на Джак – Рали Римъл. Фосет смятал, че като вземе само двама души със себе си, заедно ще могат да пътуват лесно и бързо, както и да се предпазят от враждуващите племена.

През април тримата напускат бразилския град Куяба. В края на май Фосет пише писмо до съпругата си от лагера, който бил създал по време на предишната си мисия и който наричал „Лагер Мъртъв кон“ – тъй като това било мястото, на което той бил принуден да простреля коня си.

В писмото си Фосет пише, че всичко върви добре и уверява съпругата си, че успехът е близо. Това обаче е последното послание, получено някога от изследователя. Минават месеци без никакви новини от експедицията му. Изпратени са мъже на спасителни мисии, но никой не открива никакви доказателства за случилото се. Изглеждало така, сякаш Пърси Фосет просто се е изпарил сред джунглата. Досега най-доброто обяснение е, че той и спътниците му са били убити от враждебно племе, както е илюстрирано и във филма, посветен на живота на Фосет – „The Lost City of Z”. В последното си писмо Фосет пише, че многократно е бил предупреждаван, че местните жители са сприхави и се отнасят зле към външни лица.

За съжаление до ден-днешен не са открити ясни доказателства, които да ни насочат към това какво наистина се е случило с групата. Като че ли Пърси Фосет и неговите спътници са се превърнали в поредните жертви на мита за Ел Дорадо.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Загадъчно изчезналите експедиции

8 мистериозни изчезвания, които остават неразкрити и до днес

Мистериозните изчезвания в историята

Мистериозно изчезнали артефакти

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.