Мистерията с кристалните черепи

Снимка: Wikimedia.org

Възможно ли е кристалните черепи, открити на различни места по света, да притежават някаква мистична сила, както предполагат древните легенди? Според тях кристалните черепи носят „Светото знание“. Общото във всички митове е, че те са нещо мистериозно, специално и с решаващо значение за бъдещето на човечеството.

Въпреки че през последните няколко века вече са открити стотици кристални черепи, учените предполагат, че само 13 от тях биха могли да са автентични находки. Според древните писания черепите носят знания и мъдрост, с които човечеството ще оцелее и ще напредне в своето развитие.

Ето какво казва Уикипедия по въпроса:

Кристалните черепи са издялани от твърд камък – прозрачен или млечнобял кварц (наричан още „скален кристал“). За тях се твърди, че са  мезоамерикански артефакти от епохата преди Колумб – или поне така казват откривателите им. Тези твърдения обаче са опровергани за всички образци, предоставени за анализ. Резултатите от проучванията показват, че кристалните черепи са произведени в средата на 19 век или по-късно, почти сигурно в Европа, по време, когато интересът към древната култура е бил твърде повишен. Изглежда, че черепите са произведени в Германия, много вероятно в работилници в град Идар-Оберщайн, известен с изработването на предмети, направени от внесен бразилски кварц в края на 19 век.

Легендите за кристални черепи с мистични сили не фигурират в реални мезоамерикански или други индиански митологии, притчи и сказания.

Но свързването на странните изделия с паранормални явления е съблазнително за Холивуд, движението Ню Ейдж, автори на научно-фантастични разкази, мистици, езотерици и пр.

Според някои неофициални източници 12 от 13 автентични черепа вече са в частни колекции.

В края на 19-ти век музеите в Лондон и Париж показват кристални черепи като оригинални мезоамерикански религиозни реликви, но на този от снимката, поместен в Британския музей, произходът е неизвестен.

Днес водещи учени твърдят, че пълният анализ на кристалните черепи е невъзможен поради характеристиките на кварцовия кристал. Кварцът не може да бъде надраскан и върху него няма никакви следи, по които да може да бъде определена възрастта му. Независимо дали изделието е сътворено сега или преди 10 000 години – датирането на този етап е невъзможно.

Все пак нека не забравяме, че някои древни цивилизации като маите са разполагали с различни високи технологии за ваяне и рязане и е било по силите им да направят такива кристални черепи. Има убедени в правотата си археолози, твърдящи, че находките, които се смятат за автентични след стотиците други предложени за анализ, имат древен произход и може да са носители на невероятна сила, която все още не може да бъде разгадана.

Има и твърдения, че кристалните черепи са древни артефакти, оставени от извънземни или са останки от изгубени човешки цивилизации. Сред мистиците битува вярване, че тайната на черепите ще бъде разкрита едва когато 13-те оригинала бъдат събрани на едно място и образуват клъстер. Според сказанията на американските индианци в космоса има 12 обитавани планети и всеки от тези черепи съдържа информация за всяка, включително Земята.

Дори учените да са безсилни да отговорят на въпроса за произхода на кристалните черепи, все пак остава въпросът защо те са толкова еднакви и защо са разпространени на различни места по земята.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Morkadis

Тайната на продълговатите черепи от Паракас

Крещящите черепи

Загадъчни черепи на „Аненербе“ в Адигея разгоряха спор

12 от най-зловещите места по света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.