Михаил Попков: Руското бивше ченге лежи в затвора за над 84 убийства

Михаил Попков

Сибирският полицай, описан като най-ефективният масов убиец в Русия в наши дни, излежава 2 доживотни присъди за 84 доказани убийства и не съжалява за нито едно от тях.

Попков е роден на 7 март 1964 г. в Русия. Работил е като полицай, по-късно става охранител. Има съпруга и дъщеря. Съпругата му също била в полицията и няколко пъти му осигурявала алиби. Предполага се, че вниманието на Попков било насочено към жени, които приличали на майка му – алкохоличка, която често го малтретирала в детството.

От 1992 до 2000 г. Попков е заподозрян в убийството на поне 29 жени. Той прибирал замаяни от алкохол жени, които тъкмо излизали от барове или партита, използвайки полицейската си кола и униформа, за да спечели доверието на жертвите. След това Попков ги закарвал в гората, където ги изнасилвал и убивал. Бившето ченге принуждавало жертвите да се събличат голи, преди да ги убие и да прави секс с напоените им с кръв тела.

Съобщава се, че жертвите са сечени, намушквани или душени до смърт. Една от жертвите била обезглавена, а сърцето на друга било изтръгнато. Той изнасилвал жертвите си дори и след като те били вече мъртви. Попков избирал жертви, които били с по-пълна фигура и не много високи, твърдят полицейски източници. Убивал жените с нож, шило, отвертка или брадва, които използва до 17 пъти при някои жертви.

Една от жертвите на Попков оцеляла след нападението му и по-късно идентифицирала негова снимка. Светлана М. по това време била на 15 години, но изглеждала по-възрастна.

На 26 януари 1998 г. тя разказа как полицейска кола спряла близо до нея и ѝ предложила да я качи. Шофьорът я завел в гората, където я принудил да съблече всичките си дрехи. След това той ударил главата й с дърво. Тя загубила съзнание и на следващия ден била намерена жива близо до село Байкалск, оцеляла, въпреки че била гола при минусови температури. Тя се събудила в болница.

Години наред полицията подозирала, че професията на убиеца е металург, шофьор, железопътен служител или инженер на отоплителна станция. Или дори гробищен работник. Дори показанията на Светлана не били възприети правилно и едва много по-късно полицията разбира, че убиецът е един от техните служители.

Полицията, обаче, избрала да повярва на съпругата на Попков, Елена, която му била предоставила алиби. Тя била на 47 години и също работела в полицията, а 26-годишната му дъщеря Екатерина била учителка. Не се предполага, че семейството му, което го е смятало за „перфектен съпруг и баща“, е било съучастник, въпреки че два пъти съпругата му му е давала алиби, когато съмненията са били насочени към него.

Попков твърди, че е спрял да убива, когато е станал импотентен и се заразил със сифилис. Той бил наречен от полицията „убиецът в сряда“, позовавайки се на деня, в който са открити много от телата.

Криминалистите смятат, че в полицейските досиета има поне още дузина дела, които вероятно могат да се окажат жертви на Попков. Много от подробностите от местопрестъплението съвпадат с неговия начин на действие. Един от следователите, разследвали случая с Попков, описва през 2003 г. чертите на убиеца, когото все още търсели: „Той е очарователен и общителен. Жените го харесват, но той е звяр отвътре и винаги е трудно да се биеш с върколак.“

Siberian Times разговаря със сестрата на жертвата Татяна (Таня) Мартинова, 20 г., чието тяло било намерено с Юлия Куприкова на 29 октомври 1998 г. край пътя в предградието на град Ангарск. „Това се случи преди 15 години, но болката не изчезва – аз дадох на Таня билет за концерт и тя беше убита, след това“, казва Виктория Чагаева, на 46, която притежава салон за красота в Ангарск.

Сестра й била омъжена с малко дете, а съпругът й Игор, тогава 24-годишен, бил против да отиде на концерта, но тя отишла с приятелката си Юлия Куприкова, на 19. „Сутринта на 29 октомври Игор ми се обади, съобщавайки, че Таня не се е прибрала у дома“, разказва Виктория.

„Наистина се уплаших. Това беше за първи път, тя никога не беше правила това преди. По това време нямаше мобилни телефони, можехме да се обадим само на родителите на Юлия, като си помислихме, че Таня е останала да пренощува там по някаква причина. Но родителите на Юлия казаха, че и тя не се е прибрала.“

Те отишли ​​в полицията и им било казано, че трябва да изчакат три дни, преди младите жени да бъдат обявени за изчезнали. Същата нощ овчар намерил голите им тела близо до Мегет, село близо до Ангарск.

Morkadis

„Беше 1 сутринта, когато със съпруга на Таня – Игор дойдохме в полицията. Още не бяхме казали на майка. Игор беше напълно съсипан и само повтаряше – „Убиха я, убиха я“. И аз бях шокирана, но просто не можах да повярвам и отговорих – „за какво говориш?“ По-късно ни казаха, че телата им били намерени едно до друго, двете момичета бяха изнасилени, намушкани и заклани.

„Експертите ни казаха, че първоначално са били убити, след това изнасилени. По-големият ми брат Олег отиде в моргата, за да идентифицира Таня. Веднага беше долетял от Москва. Прилоша му, когато видя тялото, тя беше толкова осакатена. Когато излезе оттам, беше почти зелен – просто не можеше да каже и дума. Не посмях да вляза и да погледна.

Установили, че Таня и Юлия са отишли ​​да пият набързо с приятели. След това полицай им предложил да ги закара. „Само фактът, че този гад е бил в полицейска униформа, обяснява защо Таня се е качила в колата му. Много хора присъстваха на погребението на Таня. Имахме чувството, че целият град е там. Горката ни майка загуби съзнание няколко пъти, имаше нужда от много лекарства, за да се справи.“

Попков е арестуван на 23 юни 2012 г., когато заминава за Владивосток, за да си купи кола, след като му вземат проба от ДНК, заедно с още 3 500 други полицаи. Той е заподозрян в убийството на най-малко 29 жени, 25 от които на възраст от 19 до 28 и четири на възраст от 35 до 40. Всички жертви са жителки на Ангарск, Иркутска област. Той признава за 24 убийства и по-късно, на 31 октомври 2013 г., е обвинен в тях.

На разпита Михаил Попков казва, че е спрял с убийствата, след като полово предаваната болест го е направила импотентен и е загубил желанието да изнасилва и убива. Попков убивал жертвите си с брадва и чук около град Ангарск, близо до Иркутск. Той изхвърлял обезобразените им тела в горите, край пътя и в местното гробище.

Той твърдял, че “прочиства” Ангарск от неморални жени. До някои от труповете били открити следи от гуми от колата на Попков, което накарало полицията да провери всички собственици от този тип Нива в Ангарск.

ДНК на собствениците било сравнено с ДНК, намерена по жертвите, и това позволило на полицията да идентифицира Попков.

Най-малката му жертва била 15-годишно момиче.

Съдът в Иркутск го признал за виновен за 22 убийства през 2015 г. и го осъдил на до живот, но той бил оставен в ареста, тъй като за другите убийства било започнало разследване.

Агенция Интерфакс казва, че той се похвалил на съкилийник, че е убил повече хора от Чикатило. Установено е, че Попков е вменяем, но има “патологично влечение към убийството на хора”, според прокурорите. Някои от жертвите му били намерени живи, но по-късно починали в болница.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

Делене под саркофага на Чернобил: Може ли да избухне отново?

Десет мита за серийните убийци

6 случая на любов сред осъдените на смърт

Защо лишаването от свобода не работи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.