Модифицират организмите на астронавтите за полет до Марс?

pixabay.com

Експерти от Русия и САЩ обмислят възможността да модифицират телата на хората, които ще отиват на космически полети на дълги разстояния, например до Марс. По-специално се обсъжда дали далакът трябва да бъде премахнат, за да могат астронавтите да намалят радиационните въздействия. Това съобщи РИА Новости с позоваване на директора на Института по биомедицински проблеми (IBMP) на Руската академия на науките Олег Орлов.

Космическите лъчи и лъчението от Слънцето имат пагубен ефект върху човешките клетки и ДНК. Когато летят до Марс, астронавтите ще бъдат извън защитното магнитно поле на Земята, в резултат на това рискът от развитие на рак и когнитивно увреждане, ще се увеличи. Един от най-уязвимите към радиация органи е далакът, който е отговорен за формирането на имунен отговор и за унищожаването на стари и увредени кръвни клетки. Радиационното увреждане на този орган може да увреди цялото тяло, например, да доведе до интраабдоминално (вътрешнокоремно) кървене.

Според някои експерти има смисъл да се изпратят „модифицирани“ астронавти на Марс, които са претърпели спленектомия – хирургично отстраняване на далака. Освен това, преди полета, можете да замените лещите на окото с изкуствени, за да предотвратите развитието на радиационна катаракта, както и да обработите предварително зона на мозъка, чиито промени могат да доведат до сериозни когнитивни увреждания.

По-рано руският космонавт Роман Романенко посочи три пречки пред изследването на Марс. Той отбеляза, че астронавтите може да не се върнат обратно на Земята. Освен това има много голямо забавяне на комуникацията и не е ясно как да се коригира полетът при тези условия. Няма и научни доказателства за това какво ще се случи с човек, когато той напусне радиационния пояс на планетата.

източник: actualno.com

Вижте още:

Пак видяха гъби на Марс (видео)

В подземните пещери на Марс може да има живот

Curiosity може да е в близост до места с микроби на Марс

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.