Най-активният вулкан на Филипините изригна (ВИДЕО)

вулкан

Фонтани от лава, приличащи на фойерверки, биват изхвърляни на височина до 700 м. над Майон, най-активния вулкан на Филипините.

Над 40 000 души вече се евакуираха, след като планината започна да бълва пепел и пушек, а учените предупредиха за опасността от възможно мощно изригване, поради което властите призоваха населението да се евакуира.

Майън изхвърли стълб от пепел на височина 5 км., докато в същото време облаци от фини частици донесе мрак през деня в някои райони, съобщиха вулканолозите и местните власти, предаде БГНЕС.

„Хората се уплашиха. Децата не разбраха какво се случва, а после изведнъж стана тъмно и не можеше да се види с кого сте,“ каза пред репортер на АФП Дани Гарсия, говорител на провинция Албей.

Върхът на планината е обвит от гъста колона от пара и горещи скали, създаващи фантастични облик на небето.

„Експлозията прилича на карфиол или октопод“, казва Ед Лагуерта, живеещ край Майон вулканолог от Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

Майон, представляващ почти идеален конус, е разположен на около 330 километра югоизточно от Манила, и е смятан за за най-опасния от 22-та активни вулкана на Филипините.

Има 51 предишни изригвания на Майон в писаната история, последното през 2014 г. През 1814 г. той погребва града Кагсауа, убивайки повече от 1000 души.

Филипините са част от тихоокеанския „Огнен пръстен“ от островите, образувани от вулканична дейност.

Най-мощната експлозия през последните години е изригването през 1991 г. на Пинатубо, на около 100 километра северозападно от Манила, което уби повече от 800 души.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Вулканичната светкавица – какво е това?

Изригване на вулкан може да е довело до краха на Древен Египет

Някои от най-ужасните вулканични изригвания

Вулкан дал началото на ерата на динозаврите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.