Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури

светкавица

Как да се грижим за нашата лична безопасност и за тази на домовете си при гръмотевични бури?

Ако сме на открито по време на гръмотевична буря, трябва да сме далеч от електропроводи и да не докосваме метални конструкции. Ако пък сте на къмпинг и проводникът е паднал на земята, не го докосвайте. Отдалечете са на минимум 8 метра разстояние.

Ако сме вкъщи или на работа, трябва да изключим от контакта телевизора, компютъра, климатика, CD- и DVD-плейърите – тези електрически уреди най-много се влияят от външно пренапрежение.

Петър Костадинов от ЕВН обясни, че най-често резултатът от падане на гръмотевичен удар върху имотите е изгоряла техника: „Първият съвет, който даваме, е да се инсталира гръмоотвод в къщата, много от къщите имат такива, но или не са поддържани, или по една или друга причина са отпаднали. Съветваме клиентите си да сложат гръмоотводно въже на своите имоти. При липса на гръмоотвод честият вариант е масово да изгорят електрическите уреди в къщата, в която е паднал гръмотевичният удар“.

За да се защитят домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация, препоръчително е да се направи защита в електрическото табло на сградата или чрез устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител, съветва Дарик радио.  Ако се натъкнем на паднала жица, на паднал по-ниско проводник, веднага трябва да сигнализираме на телефон 112.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ФАКТИ ЗА СВЕТКАВИЦИТЕ И МЪЛНИИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.