Най-жестоките императори в историята

Когато мислим за най-злите владетели в историята, имена като Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Бенито Мусолини обикновено изникват в съзнанието. Важно е обаче да се помни, че жестокостта е съществувала при владетелите много преди 30-те години на миналия век.

Други владетели, като Митридат или китайската императрица Ву, може да изглеждат като очевиден избор. Но след като се разгледат по-задълбочено ефектите от тяхното управление и как са възприемани от тези, над които са царували, става ясно, че те не са най-лошите владетели в историята. Вместо това стават жертва на гнева на историците от своето време – Митридат, защото не е римлянин, а Ву, защото е жена.

Има обаче владетели, чиято жестокост е вродена и единственото оставено след тях наследство. Земите, над които властват, са разорени и в някои случаи не се възстановяват дори и стотици години след смъртта им, та чак и до днес.

Атила – Бичът Божий

Един от най-жестоките владетели, които историята познава, е Атила – вождът на хуните. Той създава империя, разпростряла се от планината Урал до Атлантическото крайбрежие на днешна Франция. Заради мащаба на опустошенията, които причинява, съвременниците му го наричат Бич Божий.

Още с възкачването си на престола Атила убива брат си. След това той започва поход срещу Византия, която завършва пред портите на Константинопол. По пътя си разрушава напълно над 100 града. Балканският полуостров никога няма да е същият след опустошенията и повечето големи градски центрове от древността престават да съществуват.

Атила продължава походите си в Западната Римска империя, разрушавайки град след град. В резултат Европа напълно се променя. Силно се изменя етническият ѝ състав, просветлението на Античността остава в миналото, а в разорените земи настъпват жестоките времена на Тъмните векове или Средновековието.

Според анализи на историците, при походите на Атила загиват почти 10% от населението на Европа. Много от древните градове, които изследват археолозите днес, дори и в България, престават да съществуват именно по времето на Атила.

Чингис Хан

Да, широко известно е, че той е ужасяващ владетел, унищожава цели градове и е безмилостен при екзекуциите, докато създава най-голямата империя, която светът е виждал. Но чистата бруталност на неговото управление често се смекчава от подобни обобщения.

Той проявява креативност в това как да екзекутира враговете си, особено що се отнася до благородниците. Случва се заради обида от един човек да унищожи населението на цял град. По негова заповед например напълно е унищожен град Мерв – най-големият град в света за времето си. По изчисления на историците в това клане загиват между 200 и 350 хиляди човека.

Чингис хан използва населението на покорените градове като жив щит в битката. Разорената от неговото завоевание Персия (днешен Иран) успява да си върне населението на нивото отпреди завоеванието на монголците едва в началото на ХХ век или 600 години по-късно. Средна Азия – една от най-богатите и напреднали области в света през 13 век, първа поема удара на неговото завоевание и не се е възстановила и до днес. Като цяло при управлението на Чингис Хан са избити около 40 милиона души или 11% от световното население.

Тамерлан Велики

Тамерлан Велики, който също се нарича Тимур, е тюркски завоевател, чието управление продължава около 40 години до смъртта му през 1405 г. Той вярва, че е потомък на Чингис Хан и се опитва да подражава на своя предшественик със собствена империя, която в крайна сметка се разпростира от Русия до Индия и Средиземноморския регион.

Morkadis

Подобно на Чингис Хан, Тамерлан е изключително жесток. Той унищожава цели градове, отнемайки десетки хиляди животи. Говори се, че убива 70 000 в Исфахан, 20 000 в Алепо и 70 000 в Тикрит. Изпраща шпиони във вражеските лагери, за да разкаже за неговите подвизи – като изгаряне на джамия, пълна с хора в Дамаск. Целта е да се посее страх.

В Багдад се смята, че обезглавява 90 000 души и построява над 100 кули от черепи. В днешната столица на Ирак Тамерлан изгаря Багдатската библиотека (смятана за по-богата дори и от тази в Александрия), събирала знание стотици години преди това. Разказва се, че водите на река Тигър стават черни и текат така близо седмица от всичките документи, изхвърлени в нея.

Завоеванието му на Ирак е толкова опустошително, че разрушава напоителните канали на региона, построени още от шумерите, превръщайки плодородната област, люлка на цивилизацията, в пустинния район, който знаем днес.

При покоряването на християнска Алания на север от Кавказ, воините на Тимур са толкова жестоки, че дори и днес археолозите не могат да открият останките на главните градове. Почти цялото население на страната е унищожено.

Тамерлан е добре запознат с пътищата на злото, като често е одирал живи онези, които отказвали да приемат исляма.

Цин Шъхуан

На Цин Шъхуан се приписва създаването на първата обединена китайска империя (династия Цин, 221-207 г. пр.н.е.), но той успява да направи това благодарение на изключително жестоко управление, премахване на всякакъв вид подобие на образователна система и впрягане на почти целия китайски народ в непосилна работа по грандомански проекти.

Шъхуан взема властта през 221 г. пр.н.е. Той не вярва в способностите на образованите и изгаря книги с неоценима стойност. Убива 460 конфуциански учени само за една година, заради това, че не успяват да го направят безсмъртен.

Опитвайки се да създаде сложна транспортна система и да изгради стена, която да предпазва от врагове (предшественик на Великата китайска стена), Шъхуан премества около 120 000 семейства в районите, където трябва да започнат строежите.

Поради тежките данъци и стриктния надзор на тежкия труд за транспортната и стенна система, хиляди са преуморени, изгладнели или са загинали от болести. Според изчисления на учените при управлението му загиват повече от 15 милиона китайци, което го прави един от най-жестоките владетели в света.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Изневерите на император Петър Велики

Забраненият императорски град на Виетнам и неговата мрачна съдба

Жан Бидел Бокаса – императорът, който обожавал специалитети от човешко месо

Волжка България – възход и падение

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.