Най-интересните малцинства на Балканите

Балканският полуостров е уникална територия в световен мащаб. На тази малка част от Европа съжителстват толкова много народности. Освен познатите на всички народи – българи, хървати, сърби, гърци и т.н., има още много етнически малцинства с разнообразна култура и изключително уникални обичаи.

Първите от тях са т.нар. горани, които говорят на торлашки диалект. Ако се чудите на кого Балканите дължат вкусната си боза и сладкия локум, то това са именно горанците.

Сред останалите малцинства, които са се запазили до днес, са някои в Босна, Хърватия, Сърбия и Полша. Всички имат свой специфичен говор, който допълва уникалността им.

Горани, горанци

7

Горанците (което означава планиници) са славянска етническа група, която изповядва исляма. Живеят в областта Гора, която е поделена между Албания, Косово и Македония. Езикът им е форма на познатия и в България торлашки диалект. В миналото били известни като най-добрите бозаджии и халваджии на Балканите. Приемат мохамеданството през 19 век. Много учени смятат гораните за българи от времената, когато тази част на Балканите била в територията на страната. За същото обаче претендират и сърби, и македонци. Повечето съвременни специалисти обаче смятат, че гораните следва да се разглеждат като отделна малцинствена група. Гораните днес са около 60 хиляди души;

Яневци

8

Яневците са славянска етническа група, живееща в Босна. Смята се, че те са наследници на населението на унищожената от Наполеон република Дубровник. След края й те се заселват в Босна и части от Косово, където живеят и до днес. Езикът им е разклонение на хърватския. Яневците днес са около 10 хиляди души;

Панонски русини

9

Русините в Панония са славянско малцинство в Сърбия и Хърватия. Официално се считат за отделна народност в двете държави. Смятат се за разклонение на северните рутени, които живеят предимно в Украйна, Словакия, Полша, Румъния, Чехия и Унгария. Броят на русините е около 170 хиляди;

Босненски поляци

2

Поляците са едно от 17-те конституционно признати етнически малцинства в Босна и Херцеговина. Те се заселват в държавата, когато тя е част от територията на Австро-Унгария. До 1930 година броят им е около сто хиляди, но след Втората световна война те масово се изселват в оригиналната си родина. Днес броят им в Босна е около две хиляди души;

Morkadis

Буневци

3

Буневците са славянска етническа група, населяващи предимно северните части на Сърбия и най-южните части на Унгария. Изповядват католицизма, а техният културен и политически център е Суботица, в който според преброяването от 2002 г. наброяват 11% от жителите. Част от буневците комуникират вербално на специфичен свой буневачки говор, отнасян към хърватския език. Броят им е около 20 хиляди души.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. реджеп картал 7 години ago
    • Анонимен 3 години ago
  2. NIKOLA FILIPOV 4 години ago
  3. Геоги Стаменов 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.