Най-необикновеният манастир в света се намира в Перу

Снимка: pochivka.blitz.bg

Манастирът „Света Каталина“ в перуанския град Арекипа е може би най-колоритният манастир в света. Днес това място е много популярно сред туристите. Нещо като мечта на блогъра.

Манастирът е основан в края на 16 век, а първата му игуменка била младата вдовица Мария де Гузман – жена, която знаела много за красиви тоалети, бижута и забавления. С нея манастирът се превръща в своеобразна елитна къща пансион за момичета от заможни семейства.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Влизането в тази институция не било лесно. Необходимо било всяка кандидатка да се подложи на строг подбор и да направи впечатляващ принос за развитието на манастира. Така че да повериш любимата си дъщеря в манастира на Мария де Гузман било привилегия и скъпо удоволствие.

Но момичетата тук не живеели толкова скучно, колкото може би си представяте. Тук били редовно канени известни хора и не минавало без танцови партита. Човек може да си представи какви слухове са циркулирали сред хората за това място.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Чак 300 години по-късно папа Пий IX слага край на този начин на живот на послушничките от манастира „Света Каталина“, изпращайки там нова игуменка. Тя бързо сложила ред в манастира. Но яркото оцветяване на манастирските сгради останало на мястото си и все още радва окото и привлича много туристи в Арекипа.

В Арекипа се съхранява също така „ледената девица на инките“ – мумията на момиче, което е принесено в жертва на боговете от собствените си хора.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Дух на монах пази Аладжа манастир

Български манастири и църкви: Църквата „Свети Четиридесет мъченици“

Защо по дърветата около Голямобуковския манастир висят дрехи?

Манастири и църкви в България: Троянски манастир

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.