Най-откачените китайски владетели

Императорите на древния свят са притежавали невероятна власт. Владетелите на кралствата в древен Китай са били наричани синове на Рая. Хората ги обожествявали и следвали всяка тяхна дума без никакви въпроси.

Когато цяло кралство изпълнява каквото му кажеш, трудно е да не се поддадеш на изкушението. Толкова много власт може да побърка човек. И понякога това се е случвало.

Крал Дисин имал езеро от вино

2

През годините на трона, крал Дисин започва да се чувства все по-комфортно. Той бил владетел от велика династия и не се срамувал да се възползва от това – по някои доста невероятни начини.

Дисин нарежда изграждането на басейн от вино и гора от месо, буквално. Става въпрос за огромно, изкуствено езеро, пълно само с пиячка. Достатъчно голямо било да плават в него няколко канута. В центъра на басейна имало малък остров с дървета. Клоните на дърветата обаче представлявали шишове с месо. Дисин и неговите наложници се забавлявали, като плавали с канута, пиели вино и се тъпчели с мръвки.

Както може би се досещате, всичко това не направило краля особено популярен. Когато народът въстава срещу него, той се самозапалва… понеже изглежда повече го е бивало да измисля идеи за партита, вместо безболезнени начини за самоубийство. Виненото езеро е унищожено, а наследниците му, които не били чак толкова забавни, забранили алкохола в цялото кралство.

Крал У Цин умира по време на състезание по вдигане на тежести

Крал У Цин бил огромен мъж с мания да демонстрира мускулите си. Ценил силата над всичко останало. Изритал всички четящи книги зубъри от управлението и напълнил най-високите постове в кралството си с яки мъжаги, избрани заради способността си да вдигат тежки работи над главите си.

Любовта му към тежките неща обаче го погубва. Един от най-силните мъже в кралството, Менг Уе, го предизвиква на състезание по вдигане на казани. И го побеждава. Макар У да успява да вдигне бронзовия казан, коленете му не издържат и той припада.

Кралят се мъчи 8 месеца, преди най-после да умре, което се оказва лоша новина за Менг. Като награда, че е победил краля в състезанието, Менг и цялата му фамилия са преследвани и избити.

Император У Дзин давал на кози да избират наложниците му

3

Едно от най-големите предимства на това да бъдеш император са харемите. Те трябвало да служат като бонус и развлечение, само че за император У били нещо повече.

Той посвещавал повечето си време на своя харем. Вземал всяко красиво момиче, което успеел да намери, за своя наложница, включително много от дъщерите на своите служители. За императора това било важна работа – толкова важно, че обявил за престъпление да се ожени, преди да е приключил с избора си на наложници.

Morkadis

Накрая, император У имал повече от 10 000 жени в харема си. Когато трябвало да избере момиче за вечерта, той обикалял с каруца, теглена от кози. Когато козите спрели, той си лягал с онази жена, която била най-близо до тях.

Император Хан Гаодзу уринирал в шапките на учените

Император Хан Гаодзу не бил голям фен на образованието. Той вярвал във военната мощ и подчинението на силно, централизирано правителство, затова не виждал смисъл да губи време в учене да чете или да философства.

Но това не било просто липса на интерес. Образованието всъщност го ядосвало. По времето на Гаодзу, повечето учени били последователи на Конфуций и ходели с остри шапки. Той посвещавал много време, оплаквайки се колко ужасни били те. Когато попаднел на някой учен, императорът му вземал шапката и уринирал в нея.

Когато неговият съветник пише книга за победите му обаче, Гаодзу променя отношението си. В един от редките случаи в историята, когато някой признава грешката си, Гаодзу основава конфуциански училища из империята и превръща в конфуцианството в държавна идеология.

Император Мин имал 40 000 наложници

4

По традиция, по времето на Мин, императорите освобождавали своите наложници след края на управлението си. И понеже обикновено били нужни само няколко години на някой да му писне и да убие краля, позицията на наложница често била краткосрочна.

Император Мин обаче упорито отказвал да умре. Той управлява 44 години и харемът му ставал все по-голяма. Накрая имал над 40 000 жени в харема си. Мин определено нямал време да се срещне с всичките и вместо това те прекарвали времето си учейки поезия, математика и в грижи за черниците.

Това не означава, че е спрял да увеличава харема си. На 60 години, Мин кара собствения си син да се разведе, за да направи бившата му съпруга една от своите наложници.

Император Хуфей използвал генералите си за мишени

Хуфей е на 9 години, когато се качва на трона. Това, както научили китайците, е доста крехка възраст, на която да получиш абсолютната власт над една империя. А император Хуфей откачил така, както само едно дете би могло. Успял да оцелее цели пет години, преди на народа най-после да му писне и да го убие. Началото на краят идва, когато вижда своя генерал Гао Доченг да спи гол.

Хуфей бил пленен от извивката на големия корем на генерала и му дошла гениална идея. Залепил мишена за корема му и решил да упражнява стрелбата си. Искал да използва истински стрели, но го убедили вместо това да стреля със стрели без връх. Логиката била, че ако генералът му оживеел, тогава Хуфей щял да може да стреля по него всеки ден.

Гао обаче се страхува за живота си и действа превантивно. Изпраща убиец в стаята на Хуфей посред нощ, който да отреже главата му. След това Гао му взема трона и империята.

Император Цин убил човек, който го победил на игра

Всеки, който е откачал при игра на Монополи, може да открие сродна душа у император Цин. Той изтървал гнева си по време на игра на любо – древна китайска игра, която се играе върху тежка каменна плоча. Императорът губел и опонентът му явно бил наранил чувствата му. Цин хвърлил каменната плоча по него и го ударил толкова силно, че го убил.

За съжаление на императора, опонентът му бил принц и наследник на Удската империя. Кралят на удите се заклел да отмъсти. Обединил седем кралства и вдигнал въстание срещу Цин.

Императорът обаче го бивало повече във войната, отколкото на любо. Той успява да потуши въстанието, след което унищожил разбунтувалите се кралства.

Крал Фу Шенг обявил за престъпление да се казва „без“

Според легендата, един орел избол окото на Фу Шенг, докато се опитвал да открадне яйцата му. Това може да е само мит, но човекът определено бил сляп с едното око и това му било болна тема. Гонила го такава параноя, че смятал, че всеки, който споменава думите „липсва“, „няма“ или „без“ му се подигравал – затова го превърнал в престъпление. Всеки, който бил чут да изговаря някоя от тези думи в негово присъствие, получавал смъртна присъда.

Убийството било решението на повечето проблеми за Фу Шенг. Астролозите му го предупредили, че не промени ли методите си, управлението му ще бъде кратко, но той не ги послушал. За няма и две години на трона, той екзекутирал жена си, баща й и чичо й, след което мислил как да очисти и собствените си роднини.

Когато братовчедите му научили, че те ще са следващите, атакували замъка, изкарали го от стаята му и го вързали за кон, който го влачил до смърт.

Император Гао Ян се разхождал гол и гримиран

Управлението на Гао Ян започва добре, но с годините той посвещава все по-малко време на империята и повече на алкохола. Не след дълго бил постоянно пиян и извън контрол. Имал лошия навик да се съблича чисто гол, да се гримира и да се разхожда из стаите на благородниците. Правел го дори през зимата.

Още по-лош навик обаче било напиването и убиването на хора. Толкова често убивал хора, докато е пиян, че като почнал да пие му водели по един осъден затворник, за да си го изкара на него, а не да очиства невинни хора.

Император Женд обичал детските игри

5

Женд става император, когато е на 13 години и още не бил приключил с детството си. Той все още обичал да си фантазира и понеже вече бил император, всеки трябвало да участва във фантазиите му.

Принуждавал своите министри да се обличат като търговци, а той се преструвал на обикновен гражданин, пазаруващ от тях. Това било задължително. Всеки, който не играел, бил премахван от поста си.

До имперския зоопарк Женд построява сграда с 200 стаи, в която с приятелите си да играе, пие и лови животни, преструвайки се, че са в джунглата и преследват дивеч.

Женд разказвал на хората, че имал близнак на име генерал Жу Шу. Той им давал заповеди, които да предават на генерала. След това се преобличал и карал всички да го наричат Жу Шу. Хората му предавали собствените му заповеди и той се преструвал на изненадан.

За измислен персонаж, Жу Шу бил доста способен генерал. Женд властва докато навършва 29, когато алкохолът го довършва. Пиян до козирката, той пада от лодка. Ледената вода го разболява и в крайна сметка погубва.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.