Най-отровните растения на планетата

Внимавайте какво докосвате и какво ядете. Някои неща могат да ви убият, също като отровна змия. Има стотици, ако не хиляди отровни растения по света и някои от тях са доста смъртоносни.

10. Бучиниш

1

Да започнем с нещо, което вероятно сте чували. Широко разпространено в Древна Гърция като средство за екзекуция, най-известната жертва на бучиниша бил философа Сократ, изпитал смъртоносния ефект на токсина кониин.

Приемането на дори съвсем малка доза кониин (6-8 листа, а дори по-малко семена или корена) води до смърт. Токсинът поразява нервно-мускулната система и причинява мускулна парализа. Тя обикновено започва от краката и се изкачва нагоре докато достигне дихателните мускули. Излишно е да казваме, че тази смърт съвсем не е от най-приятните.

9. Зокум (Олеандър)

2

Това е едно от най-опасните растения в света, което е странно имайки предвид, колко широко разпространено е като декоративен храст. Може да е красиво, но не смейте да го опитвате – листата, цветовете и плодовете му съдържат химикали, известни като сърдечни гликозиди. Те са терапевтични в прецизни дози, но могат да спрат сърцето ви в непремерени количества.

8. Самакитка

3

Отровните свойства на самакитката са известни от векове. От растението се е приготвяла отрова, в която са били топени върховете на стрели, използвани за лов и война. Древните воини дори я използвали, за да отравят водата на враговете си. При хората, случайното поглъщане може да е фатално. Растението съдържа невротоксини и кардиотоксини, които причиняват парализа на сърцето и дробовете.

7. Бяла дебрянка

4

Бялата дебрянка е толкова потентна, че дори млякото или месото на крава, която е погълнала растението, могат да ви убият. В дебрянката се съдържа токсин наречен треметол, който у хората предизвиква треперене, повръщане и сериозни проблеми с червата.

През 19-ти век много хора са страдали от така наречената „млечна болест“, причинявана от млякото на крави, яли бяла дебрянка. Растението е отговорно за хиляди смъртни случаи в миналото, включително и за смъртта на майката на американския президент Ейбрахам Линкълн.

Morkadis

6. Ангелски тромпет

5

Ботанистите ще ви кажат, че растенията от семейство brugmansia са получили прякора си „ангелски тромпет“ заради големите си цветове, достигащи до 50см дължина и 35см широчина. Ние обаче смятаме, че са кръстени на ангелите с тромпети, които ще ви очакват на оня свят. Поглъщането на растението, което съдържа опасно висока концентрация скополамин и атропин, често е фатално.

5. Дифенбахия

6

Растенията от това семейство са изградени от клетки, съдържащи микроскопични игловидни кристали калциев оксалат, наречени рафиди.

Когато листата на дифенбахията бъдат сдъвкани, тези малки оксалатни трънчета се забиват в устата и причиняват инфекции и подуване. Понякога езикът, устата и гърлото се подуват до такава степен, че запушват дихателните пътища и водят до фатален край.

4. Манчинелово дърво

1

Това дърво не обича компанията. Ако го докоснете, бялото вещество, която произвежда, ще предизвика доста силна алергична реакция по кожата ви. Застанете ли под него, за да се скриете от дъжда, кожата ви ще се изприщи.

Този ефект се дължи на веществото форбол, един от множеството токсини, които се откриват в сока на манчинеловото дърво. Ако опитате от плодовете му, физостигминът в тях може да ви убие и често предизвиква гадене, повръщане, диария и гърчове. В общи линии просто стойте по-далеч от манчиниловот дърво. Едва ли е случайно, че някои го наричат „малката ябълка на смъртта“.

3. Джимпи-джимпи

2

Растящо в горите на Куинсленд в Австралия и Индонезия, жилещото дърво джимпи-джимпи има най-смъртоносното ужилване в света. Ако случайно се докоснете до някоя част от него, малките власинки по него ще инжектират в кожата ви потентен токсин, който ще предизвика парещо усещане, понякога траещо месеци.

По-тежко опарване може да убие човек и има такива документирани случаи. Най-честите жертви на растението са прасета, коне, кучета и други животни.

2. Оталанга

3

Това дърво е от семейството на олеандъра и също е доста токсично. Семената му съдържат токсина церберин, който нарушава сърдечния ритъм и често се оказва фатален в по-големи дози.

Растението е смятано за перфектното оръжие за убийство. Да накарате някой да погълне семената му е доста лесно, тъй като вкусът им лесно се прикрива от подправки и храна. Токсинът е доста известен като причина за смърт, която често се пропуска при аутопсии.

Екип френски токсиколози са заключили, че оталангата се използва от повече хора за самоубийство и убийство от което и да е друго растение, като между 1989 и 1999г са документирани повече от 500 случая с фатален край само в индийския щат Керала.

1. Рицин

4

Също като олеандъра, рицинът се открива в много домове и градини по света, въпреки факта, че семената му всъщност са изключително опасни – толкова опасни, че растението е записано в Рекордите на Гинес като най-отровното в света.

Семената му съдържат изключително отровния белтък рицин, а за фаталната доза се смятат между 4 и 8 семена. При поглъщането им, в устата и гърлото се усеща парене, последвани от болки в корема и диария с кръв през първите 36 часа, а смъртта може да настъпи след 3 дни.

Интересното е, че макар само шест семена рицин да са достатъчни, за да убият цял кон, една патица може да оцелее и след 80.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

НАЙ-МИСТЕРИОЗНИТЕ МЕСТА В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.