Най-скъпият мед в света струва колкото малка кола

На цена от 5000 евро (6800 долара) за килограм, медът „Елвиш“ от Турция е най-скъпият по рода си в целия свят, пише Oddity Central.

Този специален мед се добива в пещера с дълбочина 1800 метра край град Артвин в долината Сарикаир, разположена в североизточна Турция.

„Елвиш“ е толкова скъп, защото се произвежда по възможно най-натурален начин. Богатата на минерали пещера обогатява допълнително меда. Преди години местните жители забелязали, че в пещерата влизат пчели, което ги довело на мисълта, че вътре може да има мед. С помощта на професионални катерачи те слизат долу и откриват 18 килограма мед, разположен по сферичните стени на недрата на пещерата.

Медът веднага е изпратен за анализ във френска лаборатория, който показва, че е на 7 години и е изключително богат на минерали. Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Година по-късно фармацевти от Китай си купуват още един килограм за 28 000 евро. В момента цената на килограм е 5000 евро, а медът се продава в разфасовки от 170 и 250 грама. Високото му качество го прави особено подходящ за медицинско приложение.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

75% от меда е замърсен с пестициди

Медът е истинско злато! Ето осем от най-невероятните му ползи

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Науката обяснява: Какво ще стане, ако всички пчели умрат?

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.