Най-чистите места на Земята

Броят на девствените места на Земята намалява с всяка година. Въпреки това учените редовно публикуват информация за тези региони, където околната среда е най-малко засегната от човека:

10. Алтай (Русия)

Той е едно от най-чистите места в Русия. Лечебният алттайски планински въздух се съчетава перфектно с кристално чисти езера и буйна растителност на местните гори. ЮНЕСКО отделя голямо внимание на поддържането на благоприятни природни условия на района. Освен това, Алтай е известен със своите лечебни растения.

9. Национален резерват на Чили

Националният резерват на Чили обхваща хиляди квадратни километри девствени гори и се смята за царството на съвършено чист въздух. За съжаление, тези “бели дробове на Южна Америка” страдат редовно от пожари, които унищожават хиляди хектара растителност годишно.

8. Езерото Байкал (Русия)

Въпреки постоянната човешка намеса в екосистемите на региона, езерото Байкал остава едно от най-чистите места в света. През пролетта, прозрачността на водата ви позволява да видите на дъното му, достигащо дълбочина от 40 метра. Най-дълбокото езеро в света с най-чистите сладки води разполага с уникална екосистема, която привлича интереса на стотици учени от цял ​​свят.

7. Полуостров Оса (Коста Рика)

Тя е известна също като “белите дробове на Земята”. Девствените гори на полуострова са под строга охрана на местните власти. Любителите на красотата на природата също са привлечени от красивия плаж Плая Матапало.

6. Намибия

Morkadis

Тя е един от най-рядко населените страни в света. Част от територията е заета от пустинята Намиб. В Намибия, можете да видите недокоснати от човека вулканични кратери, водопади и гигантски пясъчни дюни. Конституцията на Намибия споменава задължението за поддържане на здравословна екосистемата в страната.

5. Галапагоските острови

Островите са практически необитаеми от хора и са дом на игуани, костенурки, морски лъвове, пингвини, китове и стотици видове риби. Това райско кътче е биологичен резерват. Населението на архипелага е само на 23 000 души.

4. Атакама (Чили)

Въпреки че почвата там е безжизнена и въздухът е сух, отсъствието на радиация, светлина и шумово замърсяване кара Атакама гордо да се нарича екосъобразен регион.

3. Фьордленд (Нова Зеландия)

Това е област на югозападното крайбрежие на Нова Зеландия, почти неизследван от човека. Районът, заобиколен от скали и девствени планински езера, е почти недокоснат от цивилизацията.

2. Папуа Нова Гвинея

Това е може би най-неизследваното място на Земята. Учените все още очакват да попаднат на неоткрити видове растения и животни. Природните дадености на регионаостават непокътнати не само заради трудния терен, високите разходи за развитие на инфраструктурата, но и правни конфликти. Поради тези фактори, населението на Папуа-Нова Гвинея да се наслаждава на живота в девствена екосистема.

 1. Антарктика

Това е най-чистият континент на Земята с 96% от територията, обхваната в ледена кора. Като цяло, през зимата има около 1000 души на континента , а през лятото не повече от 5000 души. На изток, в районаRidge A, американските астрономи са открили най-тихото място на Земята, където е най-слабата скорост на вятъра и ниското ниво на шум на планетата.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Земята такава, каквато не сте я виждали (СНИМКИ)

10 от най-опасните места на Земята (СНИМКИ)

Някои от най-невероятните снимки, които НАСА е направила на нашата планета

Най-неизследваните места на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.