НАСА: Водните запаси на света се изчерпват

вода

Най-големите подземни водоносни хоризонти в света, източник на прясна вода за стотици милиони хора, се изчерпват с тревожни темпове. Това показват новите сателитни данни на НАСА, цитирани от Нова телевизия.

Американската космическа агенция осигурява най-подробна картина на водните запаси, скрити под повърхността на Земята, пише „Индипендънт“. Оказва се, че 21 от 37 от най-големите водни резерви в света от Индия и Китай до САЩ и Франция са преминали предела, а това означава, че е изтекла повече вода, отколкото е била възстановена. Според изследователите това вещае дългосрочен проблем.

Учените отдавна говорят за проблема с водата на Земята. Но НАСА даде първото по рода си доказателство, че запасите на Земята се топят заради нуждите на селското стопанство, нарастващото население и индустрии като минно дело.

Подземните водни резерви доставят 35% от водата, използвана от хората по целия свят. Най-опасно е за бедни, гъсто населени райони като Индия, Пакистан и Северна Африка, където алтернативите са ограничени и недостигът на вода може бързо да доведе до нестабилност.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

ПРОТИЕВА ВОДА – ИЗВОР НА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.