НАСА: На Марс може би тече вода

марс

Учените от НАСА са стигнали до първото доказателство, че солена вода може би тече по повърхността на Марс по време на летните месеци, предаде Ройтерс.

Все още не са ясни нито източникът, нито химическият състав на водата, но със сигурност откритието ще повлияе на представите за това дали на най-близко разположената до нас планета е възможен живот поне на равнище микроорганизми.

До пробива се стигна след анализ на химически карти на повърхността на Червената планета, които показват следи от соли, които се намират единствено във водата.

Следите са открити в екваториалната част на Марс под формата на ресни. Появяват се в най-топлите дни от годината и изчезват при застудяване.

Температурите през по-голямата част от времето са много под нулата, а налягането е толкова ниско, че би изпарило много бързо водата. Според НАСА, солите й позволяват да се задържи в рядката атмосфера на планетата повече време.

Експертите коментират, че водата може да се окаже много полезен ресурс при изпращане на евентуална пилотирана мисия до Марс.

Преди милиарди години планетата е загубила атмосферата си. От години учените търсят отговор на въпроса колко от водата на планетата се е изпарила и колко е останала блокирана в ледени резервоари под повърхността.

Очаквайте подробности!

инфо: btvnovinite.bg

Вижте още: 

АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ КАЗВА ФРАПИРАЩИ НЕЩА ЗА МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.